Kursen behandlar grunderna för instrumentell kemisk analys, i avsikt att förstå mätprinciperna som används för kvantitativa kemiska analyser. De tekniker som behandlas omfattar elektrokemi (coulometri, amperometri och potentiometri), spektrofotometri i UV och synligt ljus, atomemissions- och atomabsorptionsspektroskopi, masspektrometri och kromatografi. Moment som behandlar statistik inriktad mot kalibrering av mätinstrument och felfortplantning i mättillämpningar ingår också. I laborationerna läggs särskild vikt läggs vid en kritisk granskning av förutsättningar, felkällor och användbarhet hos varje mätteknik, liksom vid utformning av rapporter vid laborativt arbete.
Modul 1: Teori 6 hp
Modul 2: Laborationer 1,5 hp
Behörighetskrav
Minst 30 hp kemi, varav Teknisk kemi 1 15hp, Kemisk och molekylär termodynamik för ingenjörer 7.5hp eller motsvarande. Engelska 6/B och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Examination
Examinationer genomförs genom en individuell skriftlig tentamen (Modul 1) samt skriftliga och muntliga examinationer på Modul 2. För den skriftliga tentamen ges studenterna något av följande betyg: Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Ingenjörsstudenter får betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Väl godkänd (4) eller Mycket väl godkänd (5). Laborationerna betygssätts som Godkänd (G) eller Underkänd (U) baserat på den skriftliga rapporten. För att bli godkänd på kursen måste alla examinationer och obligatoriska moment vara godkända. Slutbetyget baseras på resultatet av den skriftliga tentamen. Den som har klarat en tentamen får inte göra om samma tentamen i syfte att uppnå ett högre betyg. Vid frånvaro från obligatoriska moment avgör examinatorn om studenten kan genomföra ersättningsuppgifter eller om de saknade delarna ska genomföras vid ett senare tillfälle.
Studerande som underkänts vid prov har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg (HF 6 kap. 22 §). Studerande som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos prefekten för ekologi, miljö och geovetenskap begära att en annan lärare utses för att bestämma betyg. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
Examination baserad på denna kursplan garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
I det fall att kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.