Engelskt namn: Green chemistry and bioprocess technology
Denna kursplan gäller: 2019-08-26 och tillsvidare
Kurskod: 5KE194
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kemi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Kemiska institutionen
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2019-09-01
Kursen är uppdelad i två delar: Kursdel 1 "Grön syntes av cellulosaderivat" och Kursdel 2 "Grön bioprocessteknik".
I kursdelen "Grön syntes av cellulosaderivat" ges en fördjupning om kemiska katalysatorer och processer för effektiv produktion av specialkemikalier som har många tillämpningsområden för produktion av industriella kemikalier. Målsättningen är att lära känna till hur dessa processer fungerar, vilka katalytiska egenskaper behövs för syntes av dessa material och hur reaktortekniken fungerar.
I "Grön bioprocessteknik" ges en fördjupning om kemiska och biokemiska processer för omvandling av förnybara råvaror. I denna del av kursen är tonvikten på processer som inkluderar delsteg där biokatalysatorer, som enzymer och mikroorganismer, används och på hur komponenterna i lignocellulosa och algbiomassa kan förädlas till olika slags produkter.
Kursen avslutas med skriftliga rapporter och en muntlig presentation samt opponering av varandras arbeten.
Efter avklarad kurs skall studenterna kunna:
Minst 15 hp på avancerad nivå i kemi samt kurserna: "Bioresursteknik 3: grön processkemi 1" (5KE159) och "Naturproduktkemi och vedkemi" (5KE160) eller motsvarande kunskaper inhämtade inom akademi eller industri.
Undervisningen innefattar lektioner, laborationer och är delvis "case"-baserad. Kurslitteraturen (i huvudsak vetenskapliga rapporter) inhämtas genom självstudier som redovisas och diskuteras i återkommande gruppsammankomster. I varje kursdel ingår en laborativ del som ska redovisas muntligt och skriftligt. De obligatoriska momenten på kursen är gruppsammankomsterna och de laborativa momenten.
Kursens förväntade studieresultat examineras i enlighet med nedanstående föreskrifter.
Kursdel 1: Grön syntes av cellulosaderivat
Momentet examineras genom följande prov:
Kursdel 2: Grön bioprocessteknik
Momentet examineras genom följande prov:
För båda kursdelarna gällar att den muntliga presentationen av rapporten och den muntliga examinationen vid gruppsammankomsterna bedöms enbart med något av resultaten godkänt (G) eller underkänt (U). De individuella skriftliga rapporterna bedöms med något av resultaten 5 Med beröm godkänd, 4 Icke utan beröm godkänd, 3 Godkänd och U Underkänd
Gemensamma examinationsbestämmelser för betyg på kurs
Slutbetyg på hel kurs beslutas först när kursens samtliga prov är genomförda och bedömningarna på båda kursdelarna är beslutade. Slutbetyget baseras på betyget av de individuella rapporterna och viktas enligt:
Individuell raport 1 Individuell raport 2 Muntlig presentation Viktat slutbetyg på kurs
5 5 G 5
5 4 G 5
5 3 G 4
4 4 G 4
4 3 G 3
3 3 G 3
Student som på någon del erhållet ett underkänt (U) resultat erhåller slutbetyget Underkänd (U).
Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1-2368-18). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett så kallat uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället.
I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ska ställas till prefekten vid kemiska institutionen.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.