Engelskt namn: Introductory course in engineering chemistry
Denna kursplan gäller: 2023-06-19 och tillsvidare
Kurskod: 5KE161
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kemi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Kemiska institutionen
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-06-20
I kursen vidgas den studerandes syn på kunskaper och färdigheter inom teknisk kemi genom att studenten introduceras till både teoretiska och praktiska ingenjörsfärdigheter såsom matematiska begrepp och verktyg, mätvärdesbehandling, informationssökning samt muntlig och skriftlig kommunikation.
Modul 1: Matematik, 4.5 hp, ger en översikt över de matematiska begrepp och verktyg som kommer till användning i de inledande kurserna. Modulen omfattar funktionsbegreppet, förmåga att handskas med algebraiska uttryck samt lösning av ekvationer och olikheter, grafer och koordinatsystem. Vidare ingår binomialsatsen, trigonometriska funktioner, polynom, exponential- och logaritmfunktioner samt elementär komplex analys, notation för summor och produkter samt något om logiska resonemang och bevisföring.
Modul 2: Teknisk kemi, 3 hp, ger en översiktlig introduktion till inriktningarna Hållbar kemi och Materialkemi och energi. Introduktion till informationssökning sker och muntlig och skriftlig presentation tränas. Introduktion till yrkesrollen som civilingenjör ges med studiebesök och gästföreläsningar inom för teknikområdet relevanta arbetsmiljöer.
För att uppfylla målen för kunskap och förståelse ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
För att uppfylla målen för färdighet och förmåga ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
För att uppfylla målen för värdering och förhållningssätt ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
Undervisningen i matematik bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar, laborationer lektionsundervisning och räkneövningar via digital lärplattform.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med grupp- och projektarbeten via digital lärplattform. Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer. Utöver schemalagda aktiviteter förutsätts även individuellt arbete med kursmaterialet. Vid ett tillfälle under kursen samlas studenterna på plats på campus i Umeå för gruppövningar och studiebesök. Kursen innehåller obligatoriska utbildningsinslag som är av prövande karaktär: kommunikationsuppgifter (träning i muntlig presentation), övningsuppgifter (träning i skriftlig presentation av problemlösning), laborationer samt projektarbeten.
Modul 1: Examinationen sker individuellt i form av löpande problemredovisningar samt en skriftlig salstentamen vid kursens slut. På skriftlig salstentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På hela modulen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5).
Modul 2: Examination sker individuellt. Två olika delar betygssätts med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). De olika delarna utgörs av skriftliga inlämningsuppgifter och en muntlig presentation av projektarbete.
På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För betyget Godkänd (3) på hel kurs krävs betyget Godkänd (3/G) på bägge modulerna. För betyget Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5) krävs respektive betyg på modul 1 samt betyget Godkänd (G) på modul 2.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Kemiska institutionen. För mer information, se Regel för betyg och examination, dnr: FS 1.1-574-22.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Examination baserad på denna kursplan garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.
Introduktion till högre studier i matematik
Johansson Robert, Öhman Lars-Daniel
2 uppl. : Liber : 2017 : 204 sidor :
ISBN: 9789147113361
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst