"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Bioresursteknik 1 med projekt i kemiteknik, 15 hp

Engelskt namn: Bioresource engineering 1 with project in Chemical Engineering

Denna kursplan gäller: 2016-02-08 och tillsvidare

Kurskod: 5KE158

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-02-12

Innehåll

Kursen är uppdelad i 3 moment: Inledande organisk kemi, kemiteknikens grunder, samt projekt i kemiteknik.

Momentet inledande organisk kemi behandlar de vanligaste kemiska ämnesklasserna via funktionella grupper. Nomenklatur, konformation och konfiguration diskuteras. En introduktion till kemiska reaktioner ges för några av ämnesklasserna. Detta omfattar framställningmetoder och användning av industriellt viktiga kemikalier.
I momentet kemiteknikens grunder introduceras grundläggande funktionsprinciper för några enhetsoperationer och ideala reaktormodeller, inklusive beräkningsmetodik baserat på material- och energibalanser. Reaktionstekniska begrepp som utbyte och selektivitet kopplat till reaktionskinetik och reaktormodellerna behandlas, liksom nödvändiga grundprinciper inom fluidstatik, strömningslära, partikeldynamik och värmeväxling.
Projekt i kemiteknik behandlar tillämpning av föregående moment där den studerande utvecklar sin förmåga att tillämpa förvärvade kunskaper samt träna sig att tillämpa en projektmodell som arbetssätt för att genomföra och redovisa en större uppgift. Uppgiften skall vara av kemiteknisk karaktär.
 

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna:

Inledande organisk kemi

  • förklara molekylstruktur för ämnesklasserna som behandlats, samt namnge små molekyler med enstaka funktionella grupper
  • förklara begreppen konformation och konfiguration
  • förklara principer för reaktioner hos  ämnesklasserna, samt visa molekylstrukturer för produkter från givna reaktanter
  • förklara struktur för polymerer från additionsreaktion av alkener, samt kunna ange strukturen för andra vanliga polymerer som polyestrar och –amider samt cellulosa
  • förklara  principerna för strukturbestämning med metoden masspektrometri och tillämpa principerna för metoden infrarödspektroskopi  
  • tillämpa grundläggande laborativa moment, som återloppskokning och destillation samt smältpunktbestämningar
  • föra en labjournal

Kemiteknikens grunder

  • tillämpa material- och energibalanser för enhetsoperationerna och utföra elementära beräkningar av dessa.
  • redogöra för de fysikaliska principerna bakom enhetsoperationerna, samt för den tekniska utformningen av apparaterna som utför dem.
  • kombinera kinetiska data med ideala reaktormodeller och genom detta beräkna reaktionstid, reaktorvolym, selektivitet, utbyte och produktion.
  • diskutera och argumentera för valet av reaktortyp i en kemisk process utifrån faktorer som kostnad, produktionsvolym, utbyte, reaktionsordning och sidoreaktioner.

Projekt i kemiteknik

  • planera och med vetenskapliga och ingenjörsmässiga metoder genomföra uppgifter inom givna ramar
  • kritiskt och systematiskt integrera kunskap förvärvad i kemirelaterade kurser under utbildningen
  • muntligt och skriftligt på engelska redogöra för och diskutera sina slutsatser och de argument som ligger till grund för dessa
  • arbeta aktivt i en projektgrupp, samt att redogöra för det arbete som skall föregå inom ett projekt.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs avklarade studier i Kemins grunder (5KE105) samt Energi och energiomvandlingar (5FY159).

Undervisningens upplägg

Kursen innehåller föreläsningar,övningar och laborationer samt projekt som arbetsform i projektmomentet. Projektmomentet bedrivs i grupper om 4-6 studenter. Under projektmomentet ska en individuell loggbok föras där en analys av projektprocessen och den egna aktivitetsnivån i projektet beskrivs.

 

Examination

Examinationen sker genom skriftlig tentamen på momenten ”inledande organisk kemi” och ”kemiteknik” . Laborationerna examineras via skriftliga rapporter och i seminarieform. Projektmomentet examineras via skriftlig rapport på engelska och en muntlig presentation av  projektet.
Delmomenten ”inledande organisk kemi” och ”kemiteknikens grunder” betygsätt med något av betyget: 5 Med beröm godkänd, 4 Icke utan beröm godkänd, 3 Godkänd, U Underkänd. Övriga obligatoriska moment som den individuella loggboken, rapporter, muntliga presentationen betygsätts med G godkänd eller U underkänd.
Det slutliga betyget utgörs av en viktad bedömning av delmomenten ”inledande organisk kemi” och ” kemiteknikens grunder” där båda momenten viktas lika och sätt först när alla obligatoriska moment är godkända.
Studerande som underkänts vid två prövningar har rätt att hos Kemiska institutionen begära att annan lärare utses att sätta betyg vid förnyad prövning.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.