"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kemisk arbetsmiljö - Risker och exponeringsbedömning, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-09

Engelskt namn: Occupational chemistry - Risk and exposure assessment

Denna kursplan gäller: 2013-10-14 och tillsvidare

Kurskod: 5KE135

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arbetsliv och hälsa: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-04-12

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-08-09

Innehåll

Kursen riktar sig till den som vill fördjupa sina kunskaper inom området kemiska arbetsmiljörisker, och är lämplig vid t.ex arbete som arbetsmiljöingenjör. Kursen är även lämplig som fortbildning för personal med utökat arbetsmiljöansvar, t.ex inom företagshälsovården eller inom företagens linjeorganisation.
Efter kursen kan studenten arbeta med framför allt kemiska arbetsmiljömiljöfrågor, men kursen berör även omgivningsmiljö.
Kursen behandlar risker och åtgärder rörande kemisk exponering. Ämnen som grundläggande kemi, kemiska hälsorisker, toxikologi, mätstrategier, mätmetoder, provtagnings - och analysutrustningar för exponerings- och åtgärdsmätningar, mätbedömningar, produkt- och hanteringskontroll, lagar och förordningar, gränsvärdessättning, normer och standardiseringar, planering av arbetsmiljömätning samt åtgärder kommer att behandlas.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:
* grundläggande kunskaper om kemiska och mikrobiologiska agens inverkan på människan och hur dessa miljöfaktorer kan mätas, värderas och åtgärdas
* redogöra för relevanta lagar och förordningar  som reglerar arbetsplatsrelaterad hantering av kemiska produkter
* planera, genomföra samt rapportera arbetsmiljömätningar avseende kemiska arbetsmiljörisker.

Behörighetskrav

Kemi A/1 (områdesbehörighet 8/A8 med ett eller flera undantag)

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppövningar. I kursen ingår två korta undervisningstillfällen (2-3 dagar) vid campus. I övrigt är kursen webbaserad och bygger på självstudier. Laborationer och gruppövningar med tillhörande redovisningar är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker genom deltagande i och redovisning av grupparbeten, laborativa moment och inlämningsuppgifter samt ett skriftligt prov vid kursens slut.  På det skriftliga provet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På redovisning av grupparbeten och laborationer ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie examinationstillfälle har rätt till förnyat prov och kommer att erbjudas ytterligare examinationstillfällen efter överenskommelse med kursansvarig lärare. Studerande som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för att få högre betyg. Studerande som av samma lärare underkänts två gånger i ett prov har rätt att hos Kemiska institutionen begära att en annan lärare utses att bestämma betyg åt henne/honom, för det aktuella provet.

TILLGODORÄKNANDE. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets handläggningsordning för tillgodoräknanden).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.