Kursen omfattar ett självständigt arbete inom vilket den studerande identifierar en industriell relevant frågeställning samt planerar, genomför, analyserar och avrapporterar resultaten av en stor kemisk undersökning. Arbetet utförs företrädesvis vid en kemisk industri eller vid myndighet, företag eller liknande som har kemisk verksamhet, men utgör en del av universitetsstudierna. Arbetet skall innehålla en frågeställning av ämnesmässig fördjupning inom huvudämnet kemi och inom det fördjupningsområde man valt för sin examen.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna - visa fördjupad kunskap inom det valda teknikområdet - visa förmåga att med helhetssyn kritiskt, självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera komplexa frågeställningar - visa förmåga att delta i forsknings- eller utvecklingsarbete och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen inom teknikområdet - visa förmåga att planera och med vetenskapliga och ingenjörsmässiga metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna ramar - visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap förvärvad i centrala och kvalificerade kurser under utbildningen - visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och de argument som ligger till grund för dessa - självständigt identifiera och värdera relevanta informationskällor.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs att den studerande har avklarat de övriga kursfordringar som erfordras för civilingenjörsexamen i teknisk kemi. I undantagsfall kan dispens ges av programansvarig för civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi. Engelska A/5 samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av individuell handledning, dels av en handledare vid den arbetsplats där arbetet utförs och dels av den vid universitetet utsedde handledaren.
Examination
Examensarbetet redovisas i en skriftlig rapport på engelska. Rapporten skall även presenteras muntligt vid ett seminarium. Examinator utses av programansvarig ur lista som fastställts av Kemiska institutionen. Programansvarig fungerar också som slutexaminator för denna kurs. Vid examinationen beaktas såväl det utförda arbetet som den slutliga rapporten och den muntliga presentationen. Kursen betygsätts med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Studerande som underkänts vid två prövningar har rätt att hos programansvarig och prefekten vid Kemiska institutionen begära att annan lärare utses att sätta betyg vid förnyad prövning.
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Övriga föreskrifter
Den studerande skall själv aktivt söka sig en arbetsplats och en problemställning och därefter, eller i förväg, rådgöra med den som är programansvarig för utbildningen och/eller lämplig handledare inom institutionen. Den studerande skall i samråd med handledaren på arbetsplatsen och handledaren på institutionen iordningställa en individuell projektplan, innehållande rubrikerna: Bakgrund, målsättning, försöksplan och tidsplan. Denna projektplan skall inlämnas till den som är programansvarig för utbildningen. Projektets muntliga seminarium kan hållas när ca 80% av arbetet beräknas vara avklarat. Det kan hållas antingen vid arbetsplatsen eller vid Kemiska institutionen, men skall alltid examineras.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.