"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Risk och säkerhet, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Occupational safety

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 5KE128

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arbetsliv och hälsa: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-04-18

Innehåll

Kursen ger fördjupade kunskaper om de risker som finns i arbetslivet. Fokus kommer att ligga på organisation och organisationsutveckling, ledarskap och sociala processer, MTO-interaktion, riskperception, individ- och grupp-motivation. Vidare fokuseras på hur mänskliga felhandlingar och säkerhetsbeteende påverkas av värderingar och attityder till säkerhet och stress samt hur gruppnormer och säkerhetskultur påverkar det lokala säkerhetsklimatet. Kursen omfattar moment som risk- och säkerhetsbegreppen, person- och maskinsäkerhet, fördjupning kring metoder för riskanalys och riskhantering, utveckling av MTO-begreppet, förebyggande arbete i ett konkret perspektiv samt fördjupning kring gällande regelverk som lagar, föreskrifter, normer och standarder.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska deltagarna kunna: • Visa fördjupad kunskap om hur MTO (människa-teknik-organisation) samspelar i uppkomsten av risker på arbetplatsen • Visa breddad kunskap om hur risker i arbete kan identifieras, värdera, kommuniceras och åtgärdas • Visa god kunskap om relevant regelverk • Genomföra riskanalyser av mer komplicerade arbetssituationer och föreslå åtgärder som minskar riskerna.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen inom det teknisk-naturvetenskapliga området eller yrkesexamen om minst 180 hp inom motsvarande områden såsom högskoleexamen eller civilingenjörsexamen, samt En A, Kemi B och Sv B.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs webbaserat på distans med självstudier men innehåller även närvarobaserad undervisning.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels i form av redovisning av gruppdiskussioner och dels i form av skriftligt prov vid kursens slut. Examinator utses av Kemiska institutionens styrelse. Betyg på kursen sätts först när både prov och rapporter är godkända. På ett skriftligt prov sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hel kurs sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie tillfälle har rätt till förnyat prov. Studerande som underkänts två gånger i prov på kursen av samma lärare har rätt att hos Kemiska institutionens prefekten begära att annan lärare utses till examinator för honom/henne. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 36

Bohgard Mats
Arbete och teknik på människans villkor
1. uppl. : Stockholm : Prevent : 2008 : 726 s. :
ISBN: 978-91-7365-037-3 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst