Kursen ger en fördjupande introduktion till klassisk termodynamik med fokus på jämvikt, absorption och kinetik. Kursen behandlar även de teoretiska grunderna som krävs för förståelse av state-of-the-art spektroskopiska metoder och koncept för att beskriva molekylära strukturer, molekylär växelverkan med omgivande gränssnitt och bestämning av tidskalor för kemiska processer. Kursen omfattar följande moment; termodynamik, absorptionsfenomen, kinetik, fugacitet, kemiska egenskaper, och analytiska metoder som tex. Raman-, IR-, NMR- och Fluoroscensspektroskopi och Stop-Flow metodik. I kursen tillämpas de teoretiska kunskaperna för studier av tex. biologiska system men också för att beskriva på avancerad teoretisk och experimentell nivå adsorptionsprocesser i mark och biota. I den praktiska delen av kursen ingår även utförande av spektroskopiska mätningar på bla. proteiner i interaktion med små organiska molekyler, men också ytkarakterising av molekylär adsorption på organiska (tex. nanotuber, membraner) och oorganiska ytor (tex. olika mineraler). I kursen ingår även en introduktion till beräkningskemiska behandlingar av kemiska utbyteprocesser.
Förväntade studieresultat
Efter kursen skall studenten kunna: * redogöra utifrån termodynamiska begrepp olika kemiska processer på gränsytor och beskriva dess kinetiska beteende. * beskriva och diskutera proteinveckningen utifrån biofysikaliska teorier och inneha teoretisk och praktisk kunskap om de metoder och koncept som används inom området. * redogöra för de teoretiska förutsättningarna bakom spektroskopiska tekniker som NMR, ESR, IR, Raman och UV/VIS spektroskopi och bedriva deras praktiska användning på biologiska molekyler och inom kemiska processer i mark och biota. * förstå relationen mellan spektroskopisk information och processer inom strukturbiologi och kemin i gränsytor inom mark och biota; koppla ihop given frågeställning med tillämpning av rätt spektroskopisk metod. * beskriva och analysera information från olika biofysikaliska metoder. * utföra beräkningskemisk behandling av enkla utbyteprocesser kopplat till experimentell karakterisering genom NMR spektroskopi. * självständigt planera och utföra problembaserade övningar utifrån under kursen givna koncept och experimentella metoder. * presentera ett vetenskapligt projektarbete i seminarie form.
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs godkända kurser i kemi om 60 hp samt kursen Avancerade experimentella kemiska verktyg (15 hp, 5KE125), eller motsvarande. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, gruppövningar, studiebesök, laborationer, demonstrationer och projektarbete. Laborationerna med tillhörande gruppövningar är obligatoriska.
Examination
Projekten kommer att examineras via muntlig och skriftlig redovisning.
Kursen avslutas med en skriftlig hemtentamen. Laborationer bedöms med något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). Deltagande i obligatoriska gruppövningar och muntliga redovisningar utgör en grund för examinationen. På det skriftliga provet, och på hel kurs, sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl Godkänd (VG). Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till ledningen för Kemiska institutionen
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.