"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Teknisk processkemi, 15 hp

Engelskt namn: Technical Process Chemistry

Denna kursplan gäller: 2014-03-24 och tillsvidare

Kurskod: 5KE106

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-09-01

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-05-27

Innehåll

I kursen behandlas enhetoperationer för processindustri (t.ex. separering, torkning, gasrening mm.). Vidare tränas förmågan att läsa och förstå processcheman och andra typer av tekniska ritningar. Tekniska processer för framställning av baskemikalier, metaller, pappersmassa, petrokemiska produkter mm. introduceras. Apparattekniska lösningar samt centrala begrepp såsom massöverföringsmotstånd och strömningsförhållanden introduceras, liksom deras betydelse för kemiska reaktioner. Aspekter av miljöteknik behandlas såsom grunderna för bioprocesstekniken. Olika typer av förbränningsprocesser som är centrala för nordisk processindustri samt de vanligaste ångpannkonstruktionerna gås igenom.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna: - redogöra för de enhetsoperationer som används inom olika typer av processindustrier - tolka tekniska ritningar samt använda den symbolik som används i samband med processcheman - övergripande beskriva tillverkningsprocesser för framställning av centrala baskemikalier och andra viktiga kemiska produkter i samhället - redogöra för nyttan och betydelsen av miljöteknik, samt för dess centrala roll i modern processteknologi - beskriva principerna för bioprocesstekniken samt dess tillämpningar i dagens processindustri - tillämpa kunskaperna om förbränningsprocesser och ångpannkonstruktioner i samband med de praktiska utmaningarna vid processanläggningar

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs kurserna Inledande kurs för processoperatörer (5TN005), Matematik
för processoperatörer (5MA060), Allmän kemi (5KE102), Grundläggande energiteknik (5EN007),
Tillämpad energiteknik (5EN034), Teknisk engelska för processoperatörer (1EN015), Elteknik
(5EL133) samt Industriförlagd praktik för processoperatörer (5TN004), eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektionsundervisning, laborationer samt studiebesök. Laborationer och studiebesök är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels i form av skriftlig avrapportering av de laborativa projekten, och dels i form av skriftliga prov vid kursens slut. Betyg på kursen sätts först när både prov och laborationskurs är godkända. På de laborativa projekten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På de skriftliga proven, och på hel kurs, sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Kemiska institutionen. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 22

För aktuell kurslitteratur kontakta ansvarig lärare.
Kemiska institutionen :