Kan man räkna med kaos? Många system som förekommer i naturen kan utvecklas på ett ordnat, förutsägbart sätt för att sedan övergå i ett oordnat, kaotiskt tillstånd. Vi studerar några sådana system och hur man kan förklara dessa och även simulera förloppen med hjälp av dator. Är vit en färg och ljus en våg? Vi studerar ljusets natur, hur färger uppkommer, ljus och färg i naturen, hur en laser fungerar och vad den kan användas till idag. Blir det varmare eller blir det en ny istid? Vi studerar naturliga orsaker till klimatförändringar samt hur klimatet varierat under jordens historia. Vi tittar också på om människan nu håller på att förändra klimatet och vad detta skulle kunna få för konsekvenser för oss och naturen. Hur hittar läkemedel rätt och hur hittar man rätt läkemedel? Vi studerar vad Hippocrates te från sälgbark har gemensamt med dagens moderna läkemedel samt hur olika molekylers uppbyggnad kan anpassas för att ge önskade egenskaper hos dagens läkemedel. Biologisk mångfald - behövs den? Vi studerar orsaken till fördelningen av biologisk mångfald, hur framtiden för den ser ut, nyttan av den och hur ekologiska system påverkas av biologisk mångfald. Efter genomgången kurs ska den studerande: - Ha orienterat sig om den naturvetenskapliga grunden för de teman som ingår i kursen så att han/hon kritiskt kan värdera allmän information i anknytning till dessa frågeställningar. - Ha utvecklat sin förmåga att göra experimentella undersökningar/observationer och att dra slutsatser utifrån dessa samt att inse betydelsen av experiment inom naturvetenskapen. - Kunna något om den historiska utvecklingen av kunskapen rörande aktuella teman.
Förväntade studieresultat
Syftet med kursen är att de studerande ska orientera sig om några aktuella frågor som ger inblick i dagens naturvetenskap. De skaffar sig därmed en naturvetenskaplig allmänbildning som ger dem möjlighet att värdera information och diskussion med anknytning till natur¬vetenskap i olika medier. Kursen inleds med en översikt över de storleksordningar i vilka naturvetenskapen är inblandad - från hela det synliga universum ned till kvarkarna. Vi går också bakåt i tiden och ger en översikt över tidsepokerna i universums, jordens och livets utveckling. Därefter behandlas frågor/teman, t ex: Kan man räkna med kaos? Är vit en färg och ljus en våg? Blir det varmare eller blir det en ny istid? Hur hittar läkemedel rätt och hur hittar man rätt läkemedel? Biologisk mångfald - behövs den?
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisning på kursen ges i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och exkursioner. Kursen ges antingen på kvartsfart under terminstid eller som en sommarkurs. Kursen är tvärvetenskaplig och i kursen finns lärare med från flera naturvetenskapliga ämnen.
Examination
Kunskapsredovisningen sker normalt genom skriftliga och muntliga redovisningar av projekt/uppgifter. Obligatoriska laborationer/exkursioner ingår under samtliga teman. För att bli godkänd på kursen fordras att samtliga deluppgifter är avklarade och godkända.
På en skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På laborationsmomentet ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hel kurs sätts något av betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos institutions¬styrelsen begära att annan lärare utses för att sätta betyg på honom/henne i förnyat prov. Den som godkäns i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.