"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fysiologisk biokemi, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-09

Engelskt namn: Physiological Biochemistry

Denna kursplan gäller: 2011-09-19 och tillsvidare

Kurskod: 5KE073

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-12-29

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-08-09

Innehåll

Kursen behandlar cellens organisation, struktur och funktion liksom dess olika organeller. Olika fundamentala cellulära processer tas upp. Som tema för detta kommer vi att följa hur extracellulära signaler förs genom cellens plasmamembran och hur dessa sedan kan påverka cellens olika funktioner. Hur den externa signalen påverkar cellen kommer att följas från receptoraktivering och signaltransduktion, till inverkan på intracellulära system, transport av signaler via cellens cytoskelett och överföring av signaler till cellkärnan och ner på gennivå och vilka olika typer av respons från cellen som detta ger upphov till.
Den laborativa delen av kursen, som utförs inom pågående forskningsprojekt i ämnet, kommer att ge träning i att självständigt planera och strategiskt lägga upp arbetet samt att utvärdera och presentera resultat i tal och skrift.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- beskriva och diskutera en cells organisation och dess organeller, och de cellulära processer som dessa deltar i
- redogöra för och diskutera hur signaler tas emot av en cell och hur en signal överförs från utsidan av cellen till dess insida
- redogöra för och förstå vilka konsekvenser som en extern signal kan ha för en cells olika processer
- utnyttja vetenskapliga artiklar, uppslagsverk och databaser för att inhämta information liksom kritiskt granska och redogöra för innehållet
- presentera vetenskapliga uppsatser i seminarieform
- i samråd med handledare planera experiment samt sammanställa och bearbeta data från dessa till en form som lämpar sig för muntlig och skriftlig presentation
- - redovisa och försvara sina resultat i seminarie- och posterform.
- aktivt delta i diskussioner under seminarier och gruppövningar
- självständigt producera vetenskapliga rapporter och sammanställningar
- kritiskt analysera och utvärdera erhållna resultat

Behörighetskrav

Univ: Biokemi (5KE075/20), 15 hp, eller motsvarande. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, gruppövningar, seminarier, demonstrationer och laborationer. Laborationerna med tillhörande gruppövningar är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftlig tentamen och dels genom muntlig och skriftlig redovisning av det praktiska arbetet. På en skriftlig tentamen liksom laborationsmomentet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Kemiska institutionen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.