Kursen behandlar mentorskap och en introduktion till samtalsmetodik genom föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Praktiska färdigheter i att vara en god mentor övas genom att studenten är mentor åt en gymnasieelev som är i slutet av sin utbildning. Kursen avslutas med att studenten, i grupp, får tillämpa sina kunskaper och färdigheter genom att planera ett eget mentorskapsprojekt.
Förväntade studieresultat
Efter avslutat kurs skall studenten: - ha en inblick i teori kring mentorskap och samtalsmetodik. - kunna förstå hur man genomför, utformar, leder och utvärderar ett mentorskapsprojekt. - ha erhållit erfarenheter av att vara en god mentor.
Behörighetskrav
Univ: Minst 60 hp universitetsstudier eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Teoretisk kunskap i mentorskap ges under att antal sammankomster där diskussioner och föreläsningar kring olika teman sker. Obligatorisk närvaro gäller. Eventuell frånvaro kompenseras genom tilldelad skriftlig uppgift som behandlar sammankomstens tema. Varje kursdeltagare tilldelas 1-2 adepter vilka är gymnasieelever som läser tredje året på det naturvetenskapliga programmet, eller motsvarande program. Kursdeltagarna kommer att vara mentorer åt dessa adepter under innestående läsår. Praktisk kunskap i att vara en god mentor ges i form av ett antal mentor/adept träffar, vid vilka endast mentorn och dennes adept(er) närvarar. Dessutom ingår ett antal gemensamma träffar.
Erhållna teoretiska och praktiska erfarenheter används sedan i en examinationsuppgift i vilket ett mentorskapsprojekt ska planeras.
Examination
För att få godkänt på kursen krävs en godkänd examinationsuppgift, att man deltagit på de obligatoriska sammankomsterna, samt att studenten har haft enskilda mentor/adept-träffar. Examinationsuppgiften redovisas och opponeras skriftligt och/eller muntligt. Betygskalan består av betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Kemiska institutionen TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.