Kursens mål är att ge grundläggande teoretiska kunskaper i ämnet läkemedelskemi. Detta omfattar kunskaper om växelverkan mellan lågmolekylära föreningar och proteiner, DNA, och RNA och metoder för identifiering, design, syntes och utvärdering av läkemedelskandidater.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall de studerande - förstå och kunna redogöra för de steg som ingår i utvecklingen av ett läkemedel, - vara väl insatta i begreppet växelverkan mellan ligand och receptor, - identifiera och beskriva samband mellan kemisk struktur och fysikalisk-kemiska egenskaper, - besitta kunskaper om metoder för läkemedelskemi inklusive kombinatorisk kemi, - besitta grundläggande kunskaper om läkemedels upptag, distribution, metabolism och utsöndring, - självständigt kunna hämta och kritiskt bedöma kemisk, biologisk och medicinsk information ur databaser, - göra jämförande kritiska analyser av olika data, - aktivt delta i diskussioner under seminarier och gruppövningar, - redovisa resultat muntligt och skriftligt samt - kommunicera principer, problem och forskningsresultat med specialister och ickespecialister i frågor inom ramen för kursens innehåll.
Behörighetskrav
Univ: Bioorganisk kemi, 15 hp och Biokemi 15 hp eller motsvarande. Engelska A.
Undervisningens upplägg
Undervisningen är nätbaserad och bedrivs i form av självstudier i egen fart.
Examination
Kunskapsredovisning sker i form av skriftligt prov i slutet av kursen enligt överenskommelse mellan studenten och kursansvarig. Betygsskalan består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyg på kursen sätts när provet är godkänt. Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Kemiska institutionen. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.