Under kursen behandlas kvalitativa och kvantitativa teorier som är användbara för att förstå och förutsäga egenskaper hos organiska föreningar och de reaktioner som leder till framställning av sådana föreningar. Kursen behandlar följande tre huvudavsnitt: 1) Tillämpade metoder för beräkning av geometrisk struktur, som även omfattar elektronfördelning, för molekyler och joner; 2) Metoder för att bestämma kemiska reaktioners förlopp - reaktionsmekanismer; 3) Gällande reaktionsmekanismer för olika typer av reaktioner inom organisk kemi
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- Redogöra för de viktigaste skillnaderna mellan vanligt förekommande metoder för beräkning av kemiska föreningars strukturer.
- Genomföra enklare kvantkemiska beräkningar med tillgängligt datorprogram för att bestämma och förklara molekylers och joners geometriska struktur och elektronfördelning.
- Redogöra för de principer som ligger till grund för olika typer av studier av reaktionsmekanismer och som omfattar kinetik och termo¬dynamik, teori för övergångstillstånd, isotopeffekter, kända struktur-aktivitetssamband, samt lösningsmedelseffekter i kemiska reaktioner och spektroskopi.
- Redogöra för gällande mekanismer för vanliga reaktionstyper inom organisk kemi.
- Planera och genomföra spektroskopibaserade experiment för att testa en hypotes eller teori för ett reaktionsförlopp.
- Kritiskt läsa, kommunicera, och diskutera resultat och slutsatser, i tal och skrift, från litteraturbaserade och egna genomförda experiment inom ramen för kursen.
Behörighetskrav
Univ: Organisk kemi (5KE067/68/113, 15 hp), eller motsvarande.
Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, seminarier och obligatoriska laborationer.
Examination
Examinationen sker dels genom skriftlig tentamen, dels genom skriftlig och/eller muntlig redovisning av laborationsmoment. På skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG). På laborationsmomentet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Kemiska institutionen
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och
tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Giltig från:
2011 vecka 36
Carroll Felix A. Perspectives on structure and mechanism in organic chemistry 2nd ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley : c2010 : xvii, 945 p. : ISBN: 978-0-470-27610-5 (cloth) Se Umeå UB:s söktjänst