I kursen behandlas statistisk experimentell försöksplanering (experimentell design) och optimering med inriktning mot kemiska, biologiska och tekniska problem. Olika experimentella försöksplaner behandlas, såsom faktoriella, reducerade faktoriella, komposita, variansoptimerade, supermättade, multivariata sekventiella försöksplaner samt försöksplaner för blandningar liksom försöksplaner med kvalitativa variabler och i principalkomponenter, samt blockning av försöksplaner. Kursen behandlar också modellanpassning mellan responser och varierade faktorer med multipel linjär regression och partial least squares (PLS), samt hur modellerna skall valideras och tolkas.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall studenten kunna välja lämpliga experimentella försöksplaner för avancerade kemiska, biologiska och tekniska problem inom forskning, utveckling och för processoptimering. Efter genomgången kurs skall den studerande ha fördjupade kunskaper om modellering och tolkning av sambandet mellan responser och varierade faktorer.
Behörighetskrav
Univ: Kemometri 15 hp (5KE052/78) eller Kemometri 7,5 hp (5KE053) alternativt Experimentell design och multivariat dataanalys 7,5 hp (5KE018), eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och datorövningar .
Examination
Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga prov vid kursens slut. På ett skriftligt prov, och på hel kurs, sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Kemiska institutionen.
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.