Kursen behandlar periodiska systemet, nomenklatur, atomens byggnad, kemisk bindning, kemiska reaktioner och reaktionsformler, stökiometri med enkla kemiska beräkningar, kemisk jämvikt, syror och baser, pH-begreppet, buffertverkan, oxidation och reduktion, elektrokemi, termokemi med entalpi- och entropibegreppen, samt något om kemiska ämnens förekomst, egenskaper och användningsområden. Kursen omfattar två moment: 1. Teoridel, 6 hp och 2. Laborationsdel, 1,5 hp
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - benämna en kemisk förening - redogöra för grundläggande kemiska begrepp, atomer och molekylers uppbyggnad, kemiska och fysikaliska egenskaper kopplade till bindning och struktur. - skriva reaktionsformler och utföra enklare stökiometriska beräkningar utgående från dessa. - förklara skillnad mellan starka och svaga syror, kemiska ämnens syra/bas- och redoxkaraktär - planera och genomföra enklare kemiska experiment på ett ur säkerhetssynpunkt tillfredsställande sätt. - tolka och redovisa experimentella resultat både muntligt och skriftligt.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och lektioner varvat med laborationer och gruppövningar. Deltagande i laborationer och gruppövningar samt därmed integrerad undervisning är obligatorisk.
Examination
Examination sker normalt i form av skriftligt tentamen. Denna kan kombineras med andra examinationsformer. På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska inslag är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten på de obligatoriska momenten. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt på den studerandes förmåga att kunna analysera och värdera kursens begrepp och teorier. På laborationsmomentet ges endast betygen Underkänd eller Godkänd. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos Kemiska institutionens styrelse begära att annan lärare utses för att sätta betyg på honom/henne i förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Den som antagits till kursen ska kunna examineras på kursen upp till två år efter att kursplanen ersatts av ny kursplan eller att kursen lagts ner. TILLGODORÄKNANDE Kursen kan inte räknas in i en högskoleexamen.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.