För att identifiera källor och effekter av miljöföroreningar är det nödvändigt att kunna formulera en specifik målsättning, välja lämplig provtagningsstrategi, göra relevanta mätningar och tolka resultaten. Kursen inleds med ett teoriblock där de olika stegen i analysförfarandet diskuteras: * problemformulering och planering; * provtagningsstrategi; * provhantering, konservering, förvaring och upparbetning; * instrumentell analys; * datautvärdering och metodvalidering. Stor tyngd läggs på metoder för bestämning av ultraspårmängder av oorganiska, organometalliska och organiska substanser i luft, mark, vatten, sediment och organismer. I den laborativa delen av kursen kompletteras de teoretiska kunskaperna med praktiska övningar, dels i form av miniprojekt (där praktisk erfarenhet av problemformulering, försöksplanering, provtagningsstrategi, resultatutvärdering och tolkning inhämtas), dels i form av vanliga laborationsmoment. För tolkning av data används bland annat datorbaserade modellberäkningar av multikomponentsystem.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - redogöra för principer och metoder för samtliga steg i den analytiska proceduren som tillämpas vid studier, övervakning och åtgärder inom miljöområdet; - planera och praktiskt utföra enklare miljöundersökningar innefattande provtagning, provhantering, analys samt kvalitetssäkring; - kritiskt utvärdera och tolka experimentella data samt data från modellberäkningar; - sammanställa resultat samt presentera en miljökemisk undersökning både muntligt och skriftligt.
Behörighetskrav
Univ: Akvatisk kemi 15 hp (5KE003/2) En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, räkneövningar samt handledda laborationer och projektarbeten. Laborationer och projektarbeten är obligatoriska moment i kursen.
Examination
Kunskapsredovisningen sker dels i form av skriftlig avrapportering av de laborativa momenten och muntlig redovisning av projektarbeten, dels i form av skriftligt prov. Provet omfattar såväl problemlösning som teoriuppgifter. Betyg på kursen sätts först när prov och samtliga obligatoriska moment är godkända. På ett skriftligt prov sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hel kurs sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG), grundat på de obligatoriska momenten i kursen. Studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie tillfälle har rätt till förnyat prov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Kemiska institutionen. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodräknandeordning)
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.