"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Grundläggande miljökemi, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-09

Engelskt namn: Fundamentals in Environmental Chemistry

Denna kursplan gäller: 2011-09-19 och tillsvidare

Kurskod: 5KE044

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-29

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-08-09

Innehåll

Kursen behandlar organiska och oorganiska miljöföroreningars struktur och funktion, källor och utsläpp, fördelning, omvandling och öde i miljön. Kursen inleds med en kort introduktion till miljögifters toxikologi och ekotoxikologi. Kursen fortsätter med en genomgång av viktiga substansklasser såsom exempelvis tungmetaller, PAH:er, PCB:er och dioxiner. Därefter behandlas i teori, fältstudier, gruppövningar, seminarier och genom laborationer de processer som är avgörande för ämnenas uppträdande i mark, vatten och luft. Under kursen introduceras datorbaserade modellberäkningar, och fältprovtagningar med efterföljande laboration genomförs. Dessutom förekommer forskningsinriktade spetsföreläsningar samt nyhetsmorgnar inriktade mot miljökemi. Genom hela kursperioden löper ett självständigt projektarbete, vilket som avslutning på kursen redovisas muntligt, skriftligt och med postervisning.

Förväntade studieresultat

Efter avslutade kurs skall den studerande kunna:

- känna till och förstå olika ämnesklasser och miljökemiska processer.
- applicera sina tidigare förvärvade kemikunskaper inom det miljökemiska kunskapsområdet, och därigenom kunna förutsäga hur miljöföroreningar uppträder i miljön.
- genomföra en konsekvensanalys av en föroreningssituation och i detta arbete kritiskt kunna tillgodogöra sig relevant vetenskaplig litteratur.

- identifiera och beskriva samband inom det miljökemiska området, vilket bl.a. åskådliggörs i det projektarbete som avslutar kursen, där studenten förväntas uppvisa ett betydande mått av självständighet.
- delta aktivt i diskussioner under seminarier och gruppövningar.
- kommunicera principer, problem och forskningsresultat såväl med specialister som med ickespecialister i frågor som ligger inom ramen för kursens innehåll.

Behörighetskrav

Univ: Akvatisk kemi, 15 hp,(5KE002/3) eller motsvarande.
En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Lärare från både Stockholms universitet och Umeå universitet deltar under kursen. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, forskningspresentationer, gruppövningar, nyhetsmorgnar, fältstudier, laborationer, räkneövningar och ett projektarbete. Det lärarhandledda projektarbetet med två studenter i varje grupp löper över hela kursperioden. Fältstudier, laborationer, forskningspresentationer och nyhetsmorgnar samt redovisning av gruppövningar, räkneövningar och projektarbete är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av en skriftlig diagnostisk kortfrågeexamination, cirka en timme, i början av kursen, redovisning vid nyhetsmorgnar, grupparbetsredovisningar, laborationsrapporter samt redovisning av modellberäkningar. En sammanfattande tentamen, fyra till fem frågor under sex timmar samt en skriftlig sammanfattning av projektarbetet med därtill hörande posterpresentation, muntlig presentation och muntlig opponering avslutar kursen.

Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. En tregradig betygskala med Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG) tillämpas.

För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. Studerande som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för att få högre betyg. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Kemiska institutionens styrelse begära att annan lärare utses till examinator.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodräknandeordning)

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.