"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Yt och Kolloid kemi, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-10

Engelskt namn: Surface and Colloid Chemistry

Denna kursplan gäller: 2011-09-19 och tillsvidare

Kurskod: 5KE031

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-03-18

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-08-10

Innehåll

Kursen behandlar den fysikalkemiska beskrivningen av kolloidala system. Det inbegriper begrepp som fri ytenergi, gränsytor mellan olika faser, Gibbs adsorptionsisoterm, adhesion, kohesion, micellbildning samt adsorption av mono- och multiskikt på vätske- resp. fasta ytor, teorin för elektriska dubbelskikt, elektrokinetiska fenomen, DVLO-teorin för kolloidal stabilitet, tensider, lyotropa flytande kristaller, emulsioner och mikroemulsioner, reologi för kolloidala dispersioner. Dessutom behandlas egenskaper och termodynamik för stora molekyler i lösning varvid både naturliga och syntetiska polymera molekyler tas upp som illustrativa exempel I laborationskursen exemplifieras hur olika fysikaliska mätmetoder på ett kraftfullt sätt kan användas för att ge information om dynamik och struktur hos kolloidala system. Laborationskursen innehåller ca 6-8 olika moment som börjar med en praktisk övning i "bearnaisesåsens fysikaliska kemi".

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
* förklara vilka faktorer (kemiska och fysikaliska) som kan bidra till eller motverka stabiliteten hos lamilära, polymer eller mikroemulsioner kolloidala system
* särskilja fysikaliska principer bakom olika mätmetoder som användes vid karakterisering av kolloidala och makromolekylära system
* kunna tillämpa relevant mätmetod med hänsyn tagen till det studerade systemets art och aktuella problemställning
* analyser vilka kemiska och fysikaliska faktorer som påverkar kemiska processer vid olika ytor
* kunna särskilja och beräkna intermolekylära krafter i ett system innehållande laddade eller oladdade partiklar eller aggregat av kolloidala dimensioner.

Behörighetskrav

Univ: Biofysikalisk kemi 7,5 hp (5KE034/38) eller motsvarande.
Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar för att underlätta läsandet av läroboken, problem lösning och demonstrationer, samt inlämningsuppgifter baserat på ett datorbaserat självstudiematerial. Obligatoriska laborationer illustrerar de olika momenten samt tre avslutande seminarier om hur ett eller fler typiska kolloidala system kan analyseras ingår också i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels i form av skriftlig rapportering av laborationerna , tre slutseminarier som sammanfattas skriftligen samt ett skriftligt prov vid kursens slut.

Betyg på kursen sätts först när både prov och laborationskurs är godkända.
På de laborativa projekten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På ett skriftligt prov, och på hel kurs, sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G/3), Icke utan beröm godkänd (4), Med beröm godkänd (5) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Kemiska institutionen.

Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och
tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.