"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Matens kemi och sensorik, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-10

Engelskt namn: Food Chemistry and Sensorics

Denna kursplan gäller: 2011-11-21 och tillsvidare

Kurskod: 5KE008

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-11-05

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-08-10

Innehåll

Kursen är indelad i tre moment: Sensoriska metoder 2 hp, Matens kemi 10 hp, och Livsmedelsmikrobiologi 3 hp.
I momentet Sensoriska metoder introduceras vetenskaplig metodik inom sensorikområdet samt ges en fördjupning i sensoriska och psykofysiska metoder för bedömning av mat. Momentet innefattar även försöksplanering där en experimentserie läggs upp och utvärderas med hjälp av datorprogram med syfte att finna den bästa kombinationen av variabler som leder till bästa produkt.
Momentet Matens kemi ger utifrån ett livsmedelsperspektiv kemiska och fysikaliska baskunskaper som kan bidra till en fördjupad förståelse av råvarors och tillagade maträtters och dryckers egenskaper, såsom smak, arom, färg och konsistens. Efter en översikt av materiens uppbyggnad ges genomgångar av olika former av kemisk bindning och hur dessa påverkar olika ämnens egenskaper, samt fenomen såsom fryspunktsnedsättning, kokpunktsförhöjning och osmos. I momentet behandlas även syror och baser och oxidations- och reduktionsreaktioner. Momentet ger en översikt över olika typer av organiska föreningar och biomolekyler som är relevanta för livsmedel och deras egenskaper. Kemiska processer av betydelse för matlagning, samt för beredning och förvaring av livsmedel, beskrivs fortlöpande under momentet.
Momentet Livsmedelsmikrobiologi ger en översikt över mikroorganismers uppbyggnad, indelning och livsbetingelser. Livsmedelsburna infektioner och matförgiftningar samt olika konserveringsmetoders hämmande effekt behandlas. Viktiga inslag är kunskap om smittospridning och hygien. Exempel ges även på hur mikroorganismerna kan utnyttjas industriellt.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna
- redovisa grundläggande kunskaper om vetenskapligt arbetssätt inom sensorikområdet
- redovisa grundläggande kemiska och fysikaliska kunskaper av betydelse för livsmedelsområdet
- redovisa grundläggande kunskaper om viktiga kemiska och fysikaliska processer vid matlagning samt vid beredning och förvaring av livsmedel
- redovisa grundläggande kunskaper om olika klasser av mikororganismer och deras användning inom livsmedelsindustrin
- redovisa grundläggande kunskaper om livsmedelsburna infektioner/förgiftningar och om betydelsen av god hygien för minskad smittspridning

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, demonstrationer och laborationer. Laborationer med tillhörande gruppövningar är obligatoriska moment. Normalt skall samtliga laborationer vara godkända innan den studerande får deltaga i den skriftliga kunskapskontrollen.

Examination

Vardera momentet examineras med tentamen. Även laborationer utgör en grund för examinationen under respektive moment.
Betyg för kursen utgör en sammanfattande bedömning och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. På hel kurs sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Kemiska institutionen.
TILLGODORÄKNANDE
I en examen får ej denna kurs ingå i sin helhet tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga den programansvarige.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.