"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Teknisk oorganisk kemi, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-10

Engelskt namn: Technical Inorganic Chemistry

Denna kursplan gäller: 2011-09-19 och tillsvidare

Kurskod: 5KE001

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-11-20

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-08-10

Innehåll

I kursen behandlas de kemiska processer som ligger till grund för svensk oorganisk-kemisk industri. Ett speciellt intresse ägnas därvid dels åt "nya material" såsom keramer och zeoliter, dels åt kretslopps- och miljöaspekter och dels åt miljöanpassad energiproduktion.
Kursen förmedlar vidare kunskap och erfarenhet av de verktyg, i form av datorprogram (för modellering av termodynamik, kinetik och flöden) med vars hjälp sådana processer kan förstås, modelleras och optimeras.
Exempel på processer som behandlas i kursen är: a) framställning av baskemikalier, blekkemikalier, metaller och keramer, b) rening av vatten och gaser, c) återvinning av koklut vid massaframställning, d) destruktion och förbränning av slam, sopor, torv och biomassa samt e) lakning och flotation av komplexa sulfidmalmer.
De laborativa momenten illustrerar huvudsakligen processteg inom pappers- och massaindustrin samt inom den metallurgiska industrin. I anslutning till laborationsperioden genomförs studiebesök vid dessa industrier.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
-redogöra för, i kemiska termer, de processer som ligger till grund för svensk oorganisk-kemisk industri
-tillämpa kretslopps- och miljöaspekter på kemisk produktion och energiproduktion
-använda de verktyg med vars hjälp kemiska processer kan modelleras och optimeras
-genomföra industrirelevanta kemiska undersökningar
-utforma/modifiera kemiska processer för maximering av utbyte och minimering av skadliga emissioner
-använda uppslagsverk och kemiska databaser för informationsinhämtning

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs minst 75 högskolepoäng tidigare studier i kemi, däribland kursen Akvatisk kemi (15 hp, 5KE002) eller motsvarande kunskaper.
Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektionsundervisning och räkneövningar, handledning vid laborationer och litteraturarbeten samt studiebesök. Laborationer, litteraturarbeten och studiebesök är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels i form av skriftlig avrapportering av de laborativa projekten, och dels i form av skriftliga prov vid kursens slut.
Betyg på kursen sätts först när både prov och laborationskurs är godkända.
På de laborativa projekten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På de skriftliga proven, och på hel kurs, sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Kemiska institutionen.
TILLGODORÄKNANDE
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga programansvarig för utbildningsprogrammet.
Den student som önskar tillgodoräkna utbildning som inhämtats vid annan högskola (svensk/utländsk) än där man avser att avlägga examen skall begära att detta prövas. Prövningen görs av programansvarig och handläggningsordningen återfinns i utbildningsprogrammets utbildningsplan.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.