Engelskt namn: Practice in Transportation design
Denna kursplan gäller: 2019-12-30 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2019-12-30
Kurskod: 5ID220
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Industridesign: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-11-16
Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2019-10-29
Kursen är uppbyggd i 3 steg, där nutida praktik- och arbetsrelaterade situationer utforskas genom förståelse, analyser, diskussioner och erfarenheter av praktiskt deltagande i professionella designsammanhang. Praktisk erfarenhet jämförs med designteori, och studenter reflekterar kritiskt över sina observationer under perioden. Distanshandledning och delmål stödjer skapandet av en skriftlig rapport för inlämning vid kursens slut. Handledning genom skriftliga uppgifter guidar studenten i skapandet av ett förslag till examensarbete på masterprogrammet i transportdesign.
Steg 1. Tidiga reflektioner (7,5 hp)
Den första fasen består av att bygga upp kunskap om och förståelse för en professionell designpraktik. Observationer av företagskultur, -identitet, -struktur samt roller och metoder som upplevs på arbetsplatsen sammanställs i en skriftlig rapport och används i en personlig reflektion om dess relation till den faktiska kreativa uppgiften/uppgifterna som studenten ska utföra i inledningsfasen av praktiken.
Steg 2. Designteori och praktik (15 hp)
Under denna fas av kursen kommer studenten att utöka sin kompetens och sina färdigheter genom att utföra designarbete och jämföra ytterligare insikter från litteraturstudier med erfarenheter från designpraktiken. Resultatet är en andra reflekterande text som bifogas den skriftliga rapporten.
Steg 3. Framtidspraxis (7,5 hp)
Kursens sista fas handlar om att slutföra praktiken på företaget, samt att parallellt reflektera över framtiden för området transportdesign och rollen som designer i förhållande till industri och samhälle. Studentens värderingar och ambitioner kommer då att bidra till att identifiera och uttrycka mål och önskemål för både personlig utveckling och ämnesutveckling under det kommande examensprojektet. Denna avslutande reflekterande text, tillsammans med en utvärdering utfärdad av studentens mentor hos företaget, fungerar som slutsats för rapporten.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Kompetens och färdigheter
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är: 60 högskolepoäng i ämnet design. Studenten ska dessutom ha genomgått alla tidigare kurser inom Masterprogrammet i transportdesign vid Designhögskolan i Umeå. Engelska B/6.
Undervisningen sker i form av litteraturstudier, personlig reflektion med stöd av distanshandledning och praktisk träning i en professionell designmiljö. Studiespråk är engelska.
Examinationen består av inlämning av en skriftlig rapport innehållande analyser och kritiska reflektioner om praktikperioden (sektioner 1-3), med stöd av muntlig och visuell presentation av studentens personliga ståndpunkt om nutida designpraxis, möjliga framtida roller i den och förhållandet mellan dessa och det kommande examensprojektet.
För att bli godkänd på kursen måste studenten fullgöra samtliga övningar och obligatoriska uppgifter, vilka alla måste vara godkända. Betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G) ges för varje uppgift och del av kursen.
För studenter som ej blivit godkända vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till prefekt på Designhögskolan.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande kan inte tillämpas.
Heskett John
Industrial design
London : Thames and Hudson : cop. 1980 : 216 s. :
ISBN: 0-500-18181-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Cross Nigel
Designerly ways of knowing
Basel : Birkhäuser : 2007 : 138 s. :
ISBN: 9783764384845 (pbk.) :
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst