Praktiska studier 1 , 7,5 hp I momentet ska den studerande förvärva praktisk erfarenhet genom att följa en yrkesverksam designers dagliga arbete, omsätta kunskap i olika situationer, bekräfta eller kritiskt granska inhämtad kunskap och undersöka hur kunskapen kan användas på en arbetsplats med industridesign i fokus. Den studerande erhåller en erfarenhetsbaserad kunskap och kompetens och ska studera hur ämneskunskap och kompetens används på en arbetsplats. Den studerande och programledare diskuterar studentens önskade alternativ för praktiska studier och fördjupningsstudier. Den studerande initierar och administrerar själv en kontakt med ett industridesignföretag i Sverige eller utomlands för sina praktiska studier. Valet av praktikplats ska godkännas av programansvarig. En yrkesverksam industridesigner på praktikplatsen ska vara handledare och kontaktperson. Studierna bedrivs individuellt med kontaktpersonen som handledare. Om det inte finns tillräckligt många praktikplatser att tillgå kan studenten genomföra ett projekt med ett externt företag där företaget tillhandahåller handledare och kontaktperson som godkänner studentens projektplanering och deltar i uppföljningar under projektets gång. Om inte företaget kan tillhandahålla en handledare tilldelas studenten en extern handledare. Samarbetsföretaget ska godkännas av programledaren.
Praktiska studier 2, 7.5 hp I momentet ska den studerande förvärva praktisk erfarenhet genom att följa en yrkesverksam designers dagliga arbete, omsätta kunskap i olika situationer, bekräfta eller kritiskt granska inhämtad kunskap och undersöka hur kunskapen kan användas på en arbetsplats med industridesign i fokus. Den studerande erhåller en erfarenhetsbaserad kunskap och kompetens och ska studera hur ämneskunskap och kompetens används på en arbetsplats. Den studerande och programledare diskuterar studentens önskade alternativ för praktiska studier och fördjupningsstudier. Den studerande initierar och administrerar själv en kontakt med ett industridesignföretag i Sverige eller utomlands för sina praktiska studier. Valet av praktikplats ska godkännas av programansvarig. En yrkesverksam industridesigner på praktikplatsen ska vara handledare och kontaktperson. Studierna bedrivs individuellt med kontaktpersonen som handledare. Om det inte finns tillräckligt många praktikplatser att tillgå kan studenten genomföra ett projekt med ett externt företag där företaget tillhandahåller handledare och kontaktperson som godkänner studentens projektplanering och deltar i uppföljningar under projektets gång. Om inte företaget kan tillhandahålla en handledare tilldelas studenten en extern handledare. Samarbetsföretaget ska godkännas av programledaren.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Kritiskt granska och analysera egen kunskap om designprocessen och reflektera över erfarenheterna från verklighetsnära praktik med industridesignfokus.
Färdighet och förmåga
Att under praktiken reflektera över sin egen yrkesidentitet utifrån verklighetsnära situationer.
Den studerande ges möjligheter att delvis självständigt fördjupa sin förmåga att arbeta metodiskt med designrelaterade problemställningar i ett verklighetsperspektiv.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Reflektera över genusperspektiv i verklighetsnära situationer.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs att samtliga kurser i kandidatprogrammet i industridesign, DGIND, som ligger före denna kurs är slutförda och godkända. Engelska 6.
Undervisningens upplägg
Handledning av yrkesverksam industridesigner eller jämförbar disciplin.
Examination
Examination i momentet Praktiska studier 1, sker genom aktiv närvaro vid diskussionsseminarier, seminarier och gruppträffar, redovisade övningsuppgifter och skriftliga inlämningsuppgifter av PBL-uppgift. Momentet Praktiska studier 2 och generisk kunskap examineras med aktiv närvaro i exempelvis forumspel med individuella inlägg och/samt inlämnande av reflektionsuppgifter.
För att bli godkänd på kursen måste alla momenten i kursen vara genomförda och godkända. Betyget Godkänd (G) och Underkänd (U) ges för varje moment samt för kursen som helhet.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till prefekt på Designhögskolan.
Tillgodoräknande Studenten kan inte tillgodoräkna sig hela eller delar av denna kurs då det bygger på individuella och gemensamma erfarenheter och samt resultat i diskussioner med praktikföretage.
Litteratur
Giltig från:
2021 vecka 35
Referenslitteratur
Österlin Kenneth Design i fokus för produktutveckling : varför ser saker ut som de gör? 3. utökade uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 176 s. : ISBN: 978-91-47-09443-1 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst