Engelskt namn: Visual Storytelling in Industrial Design
Denna kursplan gäller: 2019-12-30 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2019-12-30
Kurskod: 5ID213
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Industridesign: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2018-03-29
Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2019-10-29
Kursen tillhandahåller både teoretisk och praktisk kunskap om visuell berättarteknik, filmning och redigering och användning av programvara för att skapa visuella effekter för att uttrycka och förmedla ett avsett budskap med ett tidsbaserat media.
1. Visuell berättarteknik (1,5 hp)
Detta moment introducerar berättarteknik och metoder samt tekniker som används för visuell berättelse och innehåller praktiska övningar och praktiskt arbete på ett manus och storyboard för en visuell berättelse.
2. Videoinspelning, redigering och specialeffekter (1,5 hp)
Momentet innehåller praktiska introduktioner för videoinspelning och redigering. Det inkluderar också lektioner i användningen av programvara som möjliggör skapande av dynamisk grafik och visuella effekter.
3. Projekt i visuellt berättande (4,5 hp)
Det sista momentet i kursen innebär ett kreativt projekt där studenterna, individuellt eller i grupp, får möjlighet att tillämpa sina kunskaper och färdigheter genom olika medier för att uttrycka, visualisera och förklara en berättelse relaterad till industridesign.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är: 60 högskolepoäng i ämnet design. Studenten skall dessutom ha genomgått alla tidigare kurser under masterprogrammet i avancerad produktdesign på Designhögskolan med godkänt resultat, eller ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt. Engelska B/6.
Kursen bedrivs i form av föreläsningar och praktiska övningar och ett kreativt projekt som övervakas av handledare.
Examination genomförs i form av mindre presentationer, muntliga och visuella, vid specifika tillfällen under kursen, samt i form av en presentation av studentens projektuppgift i slutet av kursen.
Efter att ha avslutat kursen kommer studenten att tilldelas ett av följande betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För att erhålla högskolepoäng för kursen, måste studenten ha producerat ett inledande storyboard, genomfört godkända presentationer under kursen, samt skapat en slutgiltig muntlig och visuell presentation av den slutgiltiga dynamiska visualiseringen, vilket även inkluderar specificerade inlämningsuppgifter. Betyget Godkänd (G) eller Underkänd (U) utgör en sammanfattning av resultaten inom de olika kursmomenten och ges först när den avslutande presentationen har godkänts.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till prefekt på Designhögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
The power of visual storytelling : how to use visuals, videos, and social media to market your brand
Walter Ekaterina, Gioglio Jessica
1 Ed. : New York : McGraw-Hill : [2014] : x, 221 pages :
ISBN: 978-0-07-182393-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Karia Akash
TED talks storytelling : 23 storytelling techniques from the best TED talks
[Utgivningsort okänd] : Createspace : 2015 : 59 s. :
ISBN: 978-1-5075-0300-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Field Syd
The screenwriter's workbook
Rev. ed. : New York : Delta Trade Paperbacks : 2006 : 304 s. :
ISBN: 978-0-385-33904-9
Se Umeå UB:s söktjänst