"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Prototyputveckling för/med användare, 7,5 hp

Engelskt namn: Prototyping for/with users

Denna kursplan gäller: 2018-01-01 och tillsvidare

Kurskod: 5ID211

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-12-27

Innehåll

Kursen introducerar grunderna i samtida användarcentrerad designmetodik, och behandlar mer specifikt hur prototyper kan användas i designprocessen för att testa, utveckla och utvärdera idéer och koncept i samspel med användare. I stor utsträckning kommer praktiskt och kreativt arbete ligga till grund för kontextualisering och tillämpning av användarcentrerad designmetodik.
Under kursens gång arbetar studenterna iterativt, såväl individuellt som i grupp, med frågeställningar, koncept och idéer utifrån användares behov och designmöjlighetens förutsättningar inom ramen för ett pågående projektarbete. Fokus ligger på att, med hjälp av enkla snabba prototyper och användarinkluderande metoder, öppna upp frågeställningar, kritiskt förhålla sig till målgrupper och användargrupper, samt reflektera kring användarperspektiv på och i utvecklingsprocesser samt iterativt testa och vidareutveckla olika koncept.

Förväntade studieresultat


Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Kritiskt värdera och beskriva metoder inom samtida användarcentrerad designpraktik.
  • Tillämpa metoder för snabbt och enkelt prototyparbete, samt för hur olika metoder kan användas i användarcentrerade designprocesser
  • På en grundläggande nivå tillämpa metoder för att bygga prototyper för och tillsammans med användare, utifrån en användarcentrerad designmetodik.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa kunskaper inhämtade genom en iterativ prototyperingsprocess för att formulera och omformulera designförslag utifrån insikter om och av användare
  • Identifiera och reflektera över designbeslut och utvecklingsprocesser i relation till användaren
  • Visa förmåga att muntligt och skriftligt tydligt redogöra och argumentera för sin designprocess utifrån ett användarcentrerat perspektiv

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Relatera kunskaper och insikter inom användarcentrerade designprocesser till en större samhällelig kontext, med särskild hänsyn till hållbarhetsfrågor.

 

Behörighetskrav

För att antas till kursen krävs kandidatexamen 180 hp varav minst 90 hp i något av ämnena ingenjörsvetenskap, design, arkitektur, informatik, ekonomi eller motsvarande. Engelska B/6.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, workshops, handledning och praktiska övningar och uppgifter inom ramen för ett projektarbete som löper genom kursen. Många av de lärarledda undervisningsmomenten kan vara obligatoriska, då de är av prövande eller examinerande karaktär. Under kursen introduceras olika metoder för att bygga prototyper, samt metoder för användarinkluderande processer, vilka studenterna ska använda på egen hand i bland annat workshopar och användartester. Viss handledning ges i samband med dessa tillämpningar. Undervisningen ges på engelska.

Examination

Examination sker i form av muntlig, visuell och skriftlig presentationav ett projektarbete i grupp, samt en individuell skrivuppgift. Uppgifter av examinerande eller prövande karaktär ges även löpande under kursens gång, i form av formuppgifter att utförra i visuell 2D eller 3D, samt som kortare skriftliga eller muntliga analysuppgifter och redogörelser. 
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. På hel kurs ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För Godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisningen och handledningen, som är av prövande karaktär, samt muntlig, visuell och skriftlig presentation av en gruppuppgift och en individuell skriftlig uppgift.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till prefekt på Designhögskolan.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.