Kursen är en orientering i designämnets konstnärliga, kreativa och praktiska sidor, med fokus på både traditionell och nyskapande tredimensionell formgivning och konsthantverk (exempelvis gestaltning, materiallära, grundläggande 3D-modellering i datormiljö, mm). Under kursens gång bygger studenten en personlig portfölj med arbetsprover för att till exempel kunna söka designutbildningar och/eller andra konstnärligt baserade utbildningar eller yrken.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna:
förklara och diskutera inriktning för ett eget nyskapande formuttryck.
skapa kreativa och kvalitativa formförslag för tredimensionell gestaltning
överföra ett formförslag från skiss till tredimensionell form, och reflektera över vilka överväganden som behöver göras i övergången från 2D till 3D för att bibehålla det eftersträvade formspråket och formuttrycket.
självständigt driva och genomföra en gestaltningsprocess, och analysera en sådan process muntligt och skriftligt.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av introducerande föreläsningar, genomgångar, handledning och praktiska övningar.
Examination
Kursen examineras i en utställning av personlig portfölj där kursens uppgifter utvärderas.
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till rektor/prefekt på Designhögskolan.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.