"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Processer för förändring: Designmetodik, 7,5 hp

Engelskt namn: Processes for Change: Design methodology

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 5ID152

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2011-11-09

Innehåll

Kursen fokuserar på designmetoder som kan användas av ledare inom en egen verksamhet för att generera idéer, formulera och lösa problem samt omsätta dessa till strategiska visioner. Av betydelse är även metoder för att kommunicera och visualisera problem och utmaningar, situationer och idéer. Ett huvudsyfte med kursen är att studenten ska nå en grundläggande kompetens i att kommunicera samt involvera medarbetare i en utvecklingsprocess. I kursen ingår undervisning och övningar som syftar till att studenten praktiskt ska tillämpa kunskaper från kursen i realistiska övningar samt formulera en egen handlingsplan för ett processinriktat utvecklingsprojekt.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna: - i övningar och projekt uppvisa grundläggande färdigheter i metoder för att upptäcka och definiera behovsområden, idékommunikation och problemlösning. - använda designmetoder som redskap för att samla in, analysera och utvärdera information och relatera dessa metoder i sitt processarbete. - tillämpa resultat från praktiska övningar och analyser av dessa för att kommunicera en strategisk vision. - individuellt och i grupp planera och genomföra ett processinriktat projektarbete från idéfas till visuell, muntlig och skriftlig projektpresentation. - presentera och visualisera information, idéer och visioner anpassat för olika målgrupper.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, workshops, seminarier, praktiska övningar, och eget arbete såväl individuellt som i grupp. Stor vikt läggs vid grupprocesser i lärandet, och formerna för undervisningen utgör ofta i sig exempel på den metodik som används inom designområdet och som deltagaren själv kan tillämpa vid realiserandet av sin handlingsplan.

Examination

Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Under kursens gång examineras löpande genom aktivt deltagande i seminarier, samt obligatoriska inlämningsuppgifter. Slutexaminationen består av en individuell skriftlig inlämningsuppgift baserad på kursens temata. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kursen kan enbart ske vid en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.