"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktionskurs i industridesign, DESIGNKOMMUNIKATION, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-09-08

Engelskt namn: Industrial Design Introduction, DESIGNCOMMUNICATION

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 och tillsvidare

Kurskod: 5ID149

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2011-11-25

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-09-08

Innehåll

Ett kursmål är att studenten skall kunna kommunicera designproblem, designprocesser, designkoncept och industridesignerns yrkesroll genom olika media och i olika situationer: i utställningar, muntliga framföranden och i digitalt eller tryckt visuellt och skriftligt material. Inom kursen utförs ett projektarbete inriktat på tjänstedesign, i vilket designprocessens steg och metoder inom tjänstedesignområdet introduceras och relateras till såväl produktdesign som interaktionsdesign. Studenterna genomför studier av konsultbyråer, företag och andra institutioner av vikt för design management och designutbildning och relaterar detta till såväl designkommunikation som till industridesignerrollen. Yrkesrollen undersöks ur ett strategiskt perspektiv och relateras till den historiska kontexten and industridesigneryrkets framväxt. Kursen består av fem moment: Moment 1. Utställning, 1,5 hp Under momentet arbetar studenten med att presentera designprocessen i ett avslutat projekt, i 2D- och 3D-matierial, i en offentlig utställning. Grunderna i utställningsteknik introduceras, och i relation till detta även hur affischlayout och grafisk design samverkar med tredimensionella objekt. Examination genom utställning av specificerat utställningsmaterial. Moment 2: Visuellt berättande, 1,5 hp Momentet introducerar grunderna i visuellt berättande, genom att relatera narrativa tekniker och olika visuella medier till designområdet. Examination genom inlämning av visuella arbetsuppgifter och muntlig presentation av dessa. Moment 3: Tjänstedesign, 6 hp Designprocessen i tjänstedesign introduceras, och ett projekt inom området tjänstedesign genomförs under momentets gång. Examination genom muntlig, visuell och skriftlig presentation av ett tjänstedesignprojekt. Moment 4: Industridesignerns yrkesroll, 3 hp Momentet ger en översikt över industridesignens historia, med början i 1850-talet och med fokus på social kontext, idéer och stilar i västeuropa och USA. Särskilt behandlas industridesigneryrkets framväxt och de ideal och förväntningar som knutits till detta. En studie görs av hur designbyråer, företag och andra institutioner inom design- och designutbildningsområdet förstår och uttrycker kärnan av industridesignerns roll. Examination i form av skriftlig essä och andra inlämningsuppgifter. Moment 5: Designkommunikation, 3 hp Momentets mål är att studenten skall kunna analysera och jämföra hur designproblem, designprocesser, designkoncept och industridesignerns yrkesroll kommuniceras genom olika media och i olika situationer: i utställningar, muntliga framföranden och i digitalt eller tryckt visuellt och skriftligt material. Examination genom inlämning av övningsuppgifter, aktivt seminariedeltagande samt utställning av en affisch.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna - uppvisa grundläggande färdigheter i att självständigt arbeta tillsammans med andra studenter för att planera och producera en projektutställning. - formulera, planera och genomföra ett designprojekt inom tjänstedesignområdet, relatera detta till produkt- och interaktionsdesign och varumärkeshantering, genom att använda adekvat designmetododologi och muntligt och skriftligt reflektera på hur valet av metoder påverkar processen och resultatet av projektet. - redogöra för stilar och traditioner i industridesignens historia, reflektera över historiska roller och ideal inom industridesigneryrket och relatera detta till olika professionella designkontexter samt sin egen erfarenhet av design. - producera tryckt och digitalt material som förmedlar ett specifikt budskap för en specifik kontext eller mottagare, och relatera valet av grafisk, visuell och textuell lösning till en analys av visuella, professionella, sociala och kulturella kontexter. - hålla visuella och muntliga presentationer på engelska, där process och resultat inom designprojekt redovisas och reflektion sker kring dessa, och där presentationen anpassas till målgrupp och situation.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till denna kurs krävs, förutom grundläggande behörighet, minst 60 högskolepoäng tidigare universitetsstudier, eller motsvarande, samt arbetsprov. Engelska B.
Därutöver krävs godkänt resultat på kursen Introduktionskurs i Industridesign, BAS (5ID146, 15 hp), Introduktionskurs i Industridesign, GENOMFÖRA (5ID147, 15 hp), Introduktionskurs i Industridesign, SKAPA (5ID148, 15 hp) eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, handledning, praktiska övningar, grupparbeten och projektarbete. Studenter arbetar både individuellt och i grupp med övningar och projekt. Undervisningen genomförs på engelska.

Examination

Examinationen sker både individuellt och i grupp, i form av muntliga, skriftliga och visuella presentationer av projektarbeten och inlämningsuppgifter, aktivt deltagande i seminarier samt utställning av visuellt material. Efter genomförd kurs ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska moment och tillämpningsarbeten är godkända. För Väl godkänt på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på moment 3: Tjänstedesign 6 hp, och ytterligare två moment, samt Godkänt på övriga moment. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kursen kan enbart ske vid en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.

Övriga föreskrifter

Antagning sker via antagning.se samt lokal antagning (hemuppgift) via Designhögskolan. Urval sker bland behöriga sökanden på grundval av inlämnade arbetsprover, med särskild hänsyn till innovativa och kreativa förmågor, personlig mognad och motivation.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.