"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Design och Miljö för Service Management, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-09-08

Engelskt namn: Design and Environment for Service Management

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 5ID141

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2011-04-29

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-09-08

Innehåll

Kursen fokuserar tjänstedesign och design management ur ett industridesignperspektiv, och har som övergripande mål att introducera hur designmetoder kan användas inom tjänsteutveckling och design management för att generera idéer, formulera och lösa problem samt omsätta dessa till strategiska visioner. Områden som behandlas är bland annat hur designstrategi implementeras i en professionell designkontext, hur designmetoder används strategiskt i varumärkesarbete, och hur designprojekt organiseras. Genom kursen löper ett projektarbete inriktat på tjänstedesign, i vilket designprocessens steg och metoder inom tjänstedesignområdet introduceras och relateras till såväl fysisk miljö, varumärkeshantering och användarupplevelse. Detta projekt fokuserar på processen från affärsidé och affärsplan till färdigt koncept för planering, inredning, marknadsföring och användning av en befintlig lokal. I kursen ingår också moment med planering och förvaltning av lokaler, ergonomi, arbetsmiljöplanering, utformning av lokaler, rumsgestaltning, design management, grafisk formgivning, designhistoria, illustrationsmetoder och färglära. Kursen ger grundläggande beställarkunskap och kännedom om vilka krav som kan ställas vid upphandling av konsulttjänster för tjänsteutveckling, inklusive planering och projektering av miljöer. I kursen ingår undervisning och övningar som syftar till att studenten praktiskt skall tillämpa kunskaper från denna och tidigare kurser i realistiska övningar och projekt. Undervisningen sker huvudsakligen av yrkesverksamma specialister inom nämnda områden.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - redogöra för begreppet design management, och ge exempel på hur design och marknadsföringsstrategier relateras till olika delar av designprocessen och olika professionella designkontexter. - redogöra för designprocessen inom tjänstedesign relatera detta till projektplanering, tjänste- och produktutveckling samt projektering av fysiska lokaler. - redovisa grundläggande beställarkompetens och kännedom om vilka krav som kan ställas vid upphandling av konsulttjänster för utveckling av tjänster och projektering av miljöer. - redogöra för de lagar och förordningar som reglerar ny- eller ombyggnad av lokaler och relatera dessa till ekonomiska och arbetsmiljömässiga avväganden inom projektering och projektplanering. - i grupp planera, genomföra och presentera ett projektarbete inom tjänstedesignområdet, från idéfas till muntlig, skriftlig och visuell projektpresentation av hela konceptet: tjänsteutveckling, affärsplan, ekonomisk kalkyl, varumärkeshantering, fysisk miljö, grafisk profil, material- och färgval, rumsfunktionsprogram samt checklista över arbetsmiljö.

Behörighetskrav

Ma C, Sh A. Områdesbehörighet 3 med ett eller flera undantag

Undervisningens upplägg

Kursens upplägg bygger på en hög grad av lärarledd undervisning i form av workshops, föreläsningar, praktiska övningar och seminarier samt handledning. Stor vikt läggs vid grupprocesser i lärandet, och formerna för undervisningen utgör ofta i sig exempel på den metodik som används inom designområdet.

Examination

Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Under kursens olika moment sker en löpande examination genom övningar och obligatoriska inlämningsuppgifter av prövande karaktär. På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För Godkänt fordras därutöver närvaro (högst 20 % frånvaro) vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av denna kurs kan enbart ske genom en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan, samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och programsansvarig.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.