"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Projekttillämpning 2, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-09-08

Engelskt namn: Project Application 2

Denna kursplan gäller: 2011-01-24 och tillsvidare

Kurskod: 5ID135

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2011-03-21

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-09-08

Innehåll

Målet med kursen är att den studerande ska ges möjligheter att självständigt med visst stöd av handledare, fördjupa sin förmåga att arbeta metodiskt med designrelaterade problemställningar med ett verklighetsnära perspektiv. Den studerande ska fördjupa sig att samarbeta i grupp och med externa personer från näringsliv, stat och/eller kommun. Kursen är ett tillfälle där studentens individuella utveckling kan identifieras och kommuniceras i ett utvecklingssamtal. I kursen projekttillämpning blir frågeställningarna mer och mer komplexa för varje moment. Handledning sker med verksamma industridesigners. Den studerande ska träna sig att kritiskt förhålla sig till ett resultat av ett produkt- eller tjänstedesignprojekt. I kursen ingår två moment. 1. Projekttillämpning, 6 högskolepoäng (Project Application, 6 credits). Projektets inriktning i detta moment är arbete utifrån grundläggande metoder i designprocessen. Projekttillämpningen behandlar frågeställningar som är relaterade till mänsklig mångfald och kroppsliga och mentala förutsättningar, Design för Alla samt form och färg. 2. Opponering av examensarbete, 1.5 högskolepoäng (Examination of a Degree Project, 1.5 credits). I kursen ska studenterna opponera på examensarbeten på kandidatnivå eller liknande utförda projekttillämpningar i gruppen.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna - tillämpa egen kunskap om den kreativa designprocessen och yrkesspecifika tekniker och metoder i projektform. - tillämpa, planera och organisera egen kunskap i en verklighetsnära situation. - genomföra ett problembaserat projekt i grupp och i samarbete med andra yrkeskompetenser och en extern samarbetspartner. - genomföra ett problembaserat användarfokuserat projekt med förhållningssättet Design för alla och presentera det muntligt och visuellt. - kritiskt granska den kreativa designprocessen genom att opponera på en skriftlig dokumentation. - reflektera över egen tillämpning av yrkesspecifika metoder och tekniker i projektform och presentera det skriftligt.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, kursen Projekttillämpning 1 (5ID065. 7,5 hp), Projekttillämpning 2 - Innovationsprojekt med Hot Team (5ID114, 6 hp) samt Designmetodik 2 (5ID055, 1,5 hp) och att samtliga av programmets kurser som ligger före kunskapstillämpningens moment är slutförda och godkända.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av ett självständigt problembaserade projekt som utförs i grupp och individuellt. Handledning i viss utsträckning. Litteraturstudier och opponering av projekt.

Examination

Examinationen sker dels genom aktivt deltagande i projektarbetet i grupp och individuellt. Dels genom en bedömning av studentens arbete med designprocessens enskilda delar och deras inbördes samverkan gestaltad i en helhetslösning. För att uppnå godkänt resultat på kursmomenten krävs att varje student enskilt muntligt redovisar och lämnar in det som krävs i varje moment och beskrivs i kursens projektbeskrivning. Betyget i projekttillämpning utgör en helhets bedömning av projektets olika delmoment och deras samspel och ges individuellt. Arbetsprocessen och helhet av projektet bedöms. För kurser inom projekttillämpning används betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av annan likvärdig kurs kan enbart ske vid en särskild bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och programledare.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.