"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Designhistoria, 7,5 hp

Engelskt namn: History of Industrial Design

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 och tillsvidare

Kurskod: 5ID132

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-05-06

Innehåll

Kursen ger en översikt över formgivnings- och designhistoria från 1850 till 1900-talets slut, med särskilt fokus på hur idéer kring form, hantverk och industri kopplats till stil och samhällskontext. I kursen uppmärksammas särskilt 1900-talets teorier och idéer om form och industridesign, såväl internationellt som i Sverige, och behandlar de viktigaste stilarna och designrörelserna från Arts-and-Crafts till postmodernismen, industridesigneryrkets framväxt, samt sambanden mellan designteorier, formmässiga uttryck och olika aspekter av den samhälleliga utvecklingen. Under kursen introduceras metoder för grundläggande idéanalytisk textkritik, och en stor tonvikt läggs på att relatera textburna idéer om form och föremål till stilar och faktiska formuttryck.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - redogöra för väsentliga designhistoriska sammanhang och stilar. - formulera frågeställningar kring formgivning och industriell design i relation till idéer om människa och samhälle, ur ett historiskt perspektiv. - referera och problematisera historiska texter som behandlar industriell design, tolka och analysera dessa samt redogöra för de idétraditioner som de ansluter sig till. - självständigt kunna tillgodogöra sig kunskaper från olika typer av litteratur, samt redovisa dessa både muntligt och skriftligt.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och praktiska övningar.

Examination

Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp, och består av aktivt deltagande i seminarier och praktiska övningar under kursens gång, samt genom av skriftliga uppgifter. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga övningar och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänt krävs Väl godkänt på den skriftliga slutexaminationen samt på en betydande del av de kurstillfällen som är av prövande eller examinerande karaktär. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kursen kan enbart ske vid en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 35

Huvudlitteratur

Hedqvist Hedvig
1900-2002 : svensk form - internationell design
Stockholm : Bokförl. DN : 2002 : 239, [1] s. :
ISBN: 91-7588-420-8 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Brunnström Lasse
Svensk industridesign : en 1900-talshistoria
Stockholm : Norstedt : 1997 : 427, [1] s. : sid. 6-83 :
ISBN: 91-1-970332-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Utvalda delar

Vihma Susann
Designhistoria : en introduktion
Stockholm : Raster : 2003 :
ISBN: 91-87215-48-9 (korr.) z 91-87215-489
Se Umeå UB:s söktjänst

Kurskompendium

Ytterligare litteratur tillkommer i form av ett kompendium.