"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Produktdesign: Formanalys och gestaltning, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-09-08

Engelskt namn: Product design: Form analysis and form giving

Denna kursplan gäller: 2010-09-06 och tillsvidare

Kurskod: 5ID129

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-05-06

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-09-08

Innehåll

Kursen utgår ifrån teorier och perspektiv inom produktsemiotik och produktsemantik för att diskutera hur vi som användare upplever och tolkar produkter i olika sammanhang. Under kursen introduceras grunderna för förståelsen av produkter som tecken, dessas uppbyggnad och plats i större teckensystem, och dessa teorier prövas och praktiseras både i seminarieform och genom studenternas eget arbete med gestaltning och formgivning av produkter. Ett starkt fokus ligger på utforskandet av produkters formelement och kommunikativa egenskaper i övergången från tvådimensionell framställning (skiss) till tredimensionell framställning (fysisk och/eller digital modell). Tonvikten i kursen ligger på att introducera en reflekterande hållning till betydelsen av färg, form och material i relation till kontext och användare för att belysa hur produkter vi omger oss med uppfattas samt hur och vad de kommunicerar.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - redogöra för hur en produkt kan tolkas som tecken i ett teckensystem, och tillämpa begrepp och metoder inom produktsemantisk teori för att analysera produkters formspråk. - beskriva och analysera hur färg, och form, material och storlek inverkar på tolkning och förståelse av produkter i relation till kontext, miljö och användare. - tillämpa grundläggande metoder för manuell och datorstödd 2-dimensionell och 3-dimensionell gestaltning för att strukturera och förmedla produkters budskap och egenskaper visuellt. - överföra ett formförslag från skiss till tredimensionell modell, och reflektera över vilka överväganden som behöver göras i övergången från 2D till 3D för att bibehålla det eftersträvade formspråket och formuttrycket. - tillämpa designprocessen för att självständigt driva och genomföra ett formgivningsprojekt, och analysera en sådan process muntligt och skriftligt. - arbeta i projektform efter en given tidsplanering, och presentera såväl process som resultat av projektet muntligt, visuellt och skriftligt.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, kursen Industridesign och interaktionsdesign (5ID002, 15 hp eller 5ID005 15 hp) samt kursen Människa-dator interaktion (5DV045, 7,5 hp), eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, praktiska övningar, handledning, och projektarbete såväl individuellt som i grupp.

Examination

Examinationen sker muntligt, visuellt och skriftligt, individuellt och i grupp. Under kursens gång examineras kursens olika moment löpande genom övningar och obligatoriska inlämningsuppgifter av prövande karaktär. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För Godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisning som är av prövande karaktär, muntliga, visuella och skriftliga presentationer av en gruppuppgift samt en individuell uppgift. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kursen kan enbart ske vid en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.