"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Industridesign, 7,5 hp

Engelskt namn: Industrial Design

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 5ID125

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-01-21

Innehåll

I kursen ges en orientering om industridesign, dess historia och dess roll i modern produktutveckling, samt dess betydelse för marknadsföring av produkter. Industridesignerns olika arbetssätt och verksamhetsområden belyses, liksom hur designfunktionen hanteras i såväl stora som små företag. Undervisningens upplägg och innehåll är sådant att studenten utvecklar en beställarkunskap för upphandling av industridesign i samband med produktutveckling. Övrigt innehåll i kursen är bl.a. en översikt över de metoder som en industridesigner använder vad gäller analys, kreativt skapande och visualisering, samt exempel på genomförda designprojekt. Frågor om patent och mönsterskydd i relation till innovation och vägen från idé till produkt behandlas också. Ett analysprojekt utförs under kursens gång, där metoder och kunskaper tillämpas praktiskt.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - redogöra för hur industridesign används inom produktutveckling, samt för dess strategiska betydelse vid utveckling och marknadsföring av produkter. - redogöra för designprocessens olika steg, och hur processen förhåller sig till en färdig produkt. - redovisa vilka krav som kan ställas vid upphandling av industridesign i samband med produktutveckling. - använda de metoder som en industridesigner använder vad gäller analys, kreativt skapande och visualisering, på en elementär nivå.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, praktiska övningar, handledning, och eget projektarbete såväl individuellt som i grupp.

Examination

Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Under kursens gång examineras kursens olika moment löpande genom övningar och obligatoriska inlämningsuppgifter av prövande karaktär. Slutexaminationen består i muntlig, skriftlig och visuell presentation av ett projekt samt en individuell skriftlig inlämningsuppgift. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För Godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär, muntlig och skriftlig presentation av en gruppuppgift samt en godkänd individuell skriftlig examination. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av denna kurs kan enbart ske genom en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Kurslitteratur

Österlin Kenneth
Design i fokus för produktutveckling : varför ser saker ut som de gör?

ISBN: ISBN 978-91-47-08631-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Alexandersson, Mikael, Tankens krökning tillbaka mot sig själv, ur Pedagogiska magasinet 2007:01 . Sid 28-33. http://www.pedagogiskamagasinet.net/

Referenslitteratur

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Seminarieboken : att skriva, presentera och opponera.
Björklund Maria, Paulsson Ulf
Lund : Studentlitteratur, 2003 (Lund : tur) : 138 s. :
ISBN: 91-44-04125-X
Se Umeå UB:s söktjänst

Design secrets : products : 50 real-life projects uncovered
Glaucester, Mass. : Rockport : cop. 2001 : 208 p. :
ISBN: 1-56496-638-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Svenska skrivregler
3., [utök.] utg. : Stockholm : Liber : 2008 : 263, [1] s. :
ISBN: 978-91-47-08460-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Nödvändigt material

Blyertsstiftpennor av olika hårdhet och bredd (2-3 st). Färgpennor (av blyertspenntyp), en grundsats med 6-8 färger. Kulspetspenna, 0,5 mm, svart. Skissblock (av manga-typ), A3-storlek. Specialspritpennor manga-markers , 2-3 pennor i varm eller kall gråskala. Post-It-lappar, gula, 2-3 paket, 75x75 mm.

Referenser - webbsidor

www.prv.se/Design Pantent och Registreringsverkets sidor om designskydd www.retorik.com Retoriksidan www.strukturdesign.se Struktur Design AB www.sverigesdesigner.se Föreningen Sveriges Designer www.svid.se Stiftelsen Svensk Industridesign