"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktionskurs i industridesign, SKAPA, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-09-08

Engelskt namn: Industrial Design Introduction, CREATE

Denna kursplan gäller: 2011-09-12 och tillsvidare

Kurskod: 5ID123

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-01-19

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-09-08

Innehåll

Kursen inriktas bland annat på arbete med form, styling och visualisering inom transportdesign, inklusive baskunskaper i modellering i lera. Studenten arbetar också med designprocessen i interaktionsdesign och utvecklingen av icke-fysiska produkter i relation till kognitiv ergonomi, observationsmetoder, prototypering och visualisering med hjälp av bland annat skiss och datorstödd modellering. Teorier inom produktsemantik introduceras och tillämpas i projektarbete. Grunderna i grafisk design, layout och visuell analys introduceras i relation till planering, strukturering och hantering av professionella designportfolier. Kursen utgör del tre i det ettåriga kurspaketet Introduktionskurs i industridesign, 60 hp och består av tre moment: Moment 1: Form och visualisering, 6 hp (Form and visualisation, 6 credits) Momentet introducerar metoder för form- och visualiseringsarbete inom transportdesign, genom ett projektarbete med fokus på formarbete, styling och visualisering i 2D (poster) och 3D (modell). Grunderna i lermodelleringsteknik ges under momentet. Studenten ska kunna arbeta med att uttrycka värden och/eller varumärken genom 2- och 3-dimensionellt formarbete, och presentera dessa i relation till grundläggande begrepp inom produktsemantik. Del ett, Grundläggande lermodellering (1,5 hp) examineras genom genomförande och inlämning av övningsuppgift. Del två, Projekt i transportdesign (4,5 hp) examineras genom utförande och inlämning av övningsuppgifter, individuell muntlig, skriftlig och visuell (2D och 3D) presentation av ett designförslag, samt examination i grupp och individuellt genom produktion av en gemensam utställning av en 3D-modell och 2D-poster av ett slutkoncept. Moment 2: Interaktionsdesign, 6 hp (Interaction design, 6 credits) Designprocessens faser inom interaktionsdesign och design av icke-fysiska produkter. Introduktion av metoder inom interaktionsdesignprocessen för observation, utvärdering och perspektiv på semantik, liksom metoder för lo-fi- och hi-fi-prototypering. Tillämpade studier i ett projektarbete. Examination av del ett, Designprocessen i interaktionsdesign, (1,5 hp) genom aktivt deltagande i undervisningen och inlämning av övningsuppgifter. Examination av del två, Projekt i interaktionsdesign (4,5 hp) genom visuell och muntlig presentation samt visuell och skriftlig dokumentation av designprocessen och resultatet av ett interaktionsdesignprojekt. Moment 3: Grundläggande portfolioarbete, 3 hp (Portfolio basics, 3 credits) . Introduktion till portfolioarbete. Grunderna i grafisk design, layout och visuell analys introduceras i relation till designportfolions sociala och professionella kontext. Examination av del ett, Grafisk design (1,5 hp) och del två, Visuell analys (1,5 hp) genom aktivt deltagande i undervisnignen och utförande och inlämning av skriftliga och visuella övningsuppgifter.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna - uppvisa grundläggande färdigheter i lermodellering. - redogöra för centrala begrepp i produktsemantik, relatera dessa till färg, form, varumärke, sociala värderingar och kognitiv ergonomi, och tillämpa dessa begrepp för att analysera fysiska och ickefysiska produkter. - redogöra för innebörden av styling inom transportdesign, och arbeta med 2- och 3-dimensionell formutveckling i relation till varumärke och/eller sociala värderingar i ett transportdesignprojekt. - uppvisa grundläggande färdigheter i metoder som används inom interaktionsdesignprocessen och arbeta i grupp med att tillämpa dessa i ett projekt inriktat på utveckling av fysiska och icke-fysiska produkter. -uppvisa grundläggande färdigheter i att arbeta tillsammans med andra studenter för att planera och producera en enkel utställning i enlighet med en fastställd grafisk profil. .- redogöra för syftet med en portfolio, och grunderna för dess uppbyggnad innehållsligt och layoutmässig. -genomföra en enkel visuell analys av grafiskt och visuellt material i relation till begrepp som form, komposition, genus och socio-kulturella kontexter.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs förutom grundläggande behörighet, att du har minst 120 högskolepoäng från tidigare universitetsstudier eller motsvarande, samt inlämnade arbetsprov. Engelska B eller motsvarande kunskaper.
För tillträde till kursen krävs även betyget godkänd på kurserna Introduktionskurs i Industridesign, BAS och Introduktionskurs i Industridesign, GENOMFÖRA eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, handledning, praktiska övningar, grupparbeten och projektarbete. Studenter arbetar både individuellt och i grupp med övningar och projekt. Undervisningen genomförs på engelska.

Examination

Efter genomförd kurs ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska moment/tillämpningsarbeten är godkända, liksom projektarbetet. För Godkänt fordras närvaro vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär. För Väl godkänt på hela kursen krävs betyget Väl godkänt på moment 1 och moment 2 samt Godkänt på övriga moment. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kursen kan enbart ske vid en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.