Kursen vänder sig till designstudenter med annat modersmål än engelska. Målet med kursen är att ge studenten träning i läs- och hörförståelse samt i muntlig språkfärdighet så att deltagandet i den ordinarie undervisningen på kurser och program underlättas. Kursen syftar även till att introducera yrkesspecifika begrepp för att förbereda studenten inför yrkesrelaterad kommunikation på engelska inom designområdet. Huvudsakligen riktas undervisningen mot att ge grunderna för en talad, praktisk, användning av språket med inriktning på form-, färg- och designrelaterade begrepp. Kursen är inriktad mot grundläggande läs- och hörförståelse samt uttal och uttrycksförmåga. Genomgående knyts övningarna till studentens praktiska erfarenheter av engelsk språkanvändning i sin utbildning och sin vardag och riktas i hög grad mot det talade språket.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten
- ha uppnått grundläggande färdigheter i uttal och hörförståelse av engelska språket och kunna delta aktivt i undervisningsrelaterade diskussioner och vardagssamtal på engelska
- kunna läsa och muntligt återge innehållet i, och betydelsen av, utbildningsrelaterade texter på engelska
- kunna höra och förstå undervisningsrelaterade muntliga utsagor på engelska, och återge betydelsen av dessa muntligt och skriftligt
- känna till och kunna redogöra för betydelsen av grundläggande designrelaterade begrepp på engelska inom områdena färg och form, samt begrepp och uttryck relaterade till industridesigneryrket och designmetodik.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet. Förtur ges till student som den termin kursen ges är antagen till ett engelskspråkigt program eller kurs på Designhögskolan. I andra hand antas studenter antagna till svenskspråkigt program eller kurs vid Designhögskolan. Om platser finns på kursen därutöver, kan andra studentgrupper komma ifråga.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, självstudier och praktiska övningar.
Examination
Examinationen består av aktivt deltagande i seminarier och praktiska övningar under kursens gång, samt genom löpande inlämning av skriftliga uppgifter. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga övningar och obligatoriska moment är godkända.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Designhögskolan.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande av kursen kan enbart ske vid en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.