"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Produktanalys, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-08

Engelskt namn: Product Analysis

Denna kursplan gäller: 2014-01-27 och tillsvidare

Kurskod: 5ID101

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-24

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-08

Innehåll

Kursen introducerar komplexiteten med produktutveckling med fokus på konstruktion, materialval och produktionsteknik. Kursen innehåller också en kurs i 3D modelleringsmjukvaran SolidWorks och verktyget för prototyp framtagning: Rapid Prototyping.

Kursen är indelad i två moment:

1. SolidWorks, 1,5 hp. Momentet ger fördjupad kunskap om att 3D modellera med SolidWorks genom ett antal mindre övningar.

2. Produktanalys, 6 hp. Momentet omfattar analys av en existerande produkts uppbyggnad och konstruktion. Sen ska produktens konstruktion förbättras och designas om med hjälp av SolidWorks, för sen att göras till en ”prototyp-skal” genom Rapid Prototyping. Det tomma skalet ska därefter utrustas med den ursprunglig produkts mekaniska eller elektroniska komponenter för att bli till en ny fungerande designprototyp.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • tillämpa grundläggande modelleringsprinciper för 3D-modellering med SolidWorks, och kunna modellera filera anpassade till friformsframställning (Rapid Prototyping, RPT).
  • redogöra för sambandet mellan en produkts form, funktion och konstruktion och kunna resonera kring vilka möjligheter och begränsningar dessa samband medför i designarbetet.
  • analysera en existerande mekanisk eller elektronisk produkt utifrån konstruktionsaspekter, arbeta fram förslag till konstruktionsförbättringar och ny design i SolidWorks och modellera denna som en mekaniskt eller elektroniskt fungerande designprototyp genom friformsframställning (RPT).

Behörighetskrav

För tillträde till kursen skall studenten ha avlagt kandidatexamen i industridesign, eller ha motsvarande kunskaper. Studenten skall dessutom ha genomgått kursen Färdigheter och tekniker APD, 5ID074, 7,5 högskolepoäng.
Engelska B och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och praktiska övningar under handledning av instruktörer. Alla kursmoment är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker i form av individuella praktiska prov och presentation av resultat från de givna övningarna. Studenten måste vidare kunna använda verkstadsutrustning och klara ett praktiskt verkstadsprov.
För att bli godkänd på kursen måste samtliga moment och uppgifter vara fullgjorda. Detta innefattar produktion av en fysisk modell med hjälp av en snabb prototypmaskin och en maskin för fräsning.
De betygsnivåer som tillämpas på delmoment och på hel kurs är Godkänd (G) eller Underkänd (U).

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till prefekt på Designhögskolan.

TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.