"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Designorganisation och filosofi, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-08

Engelskt namn: Explorations in Design

Denna kursplan gäller: 2011-06-27 och tillsvidare

Kurskod: 5ID099

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-03-27

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-08

Innehåll

Ett övergripande tema i denna kurs är att genom fördjupat arbete och studier beskriva industridesign i text, såväl individuellt som i grupp. Kursen är indelad i tre moment: 1. Beskrivning av studentens egen designfilosofi (individuellt arbete) 2. Introduktion i det praktiska arbetet att starta och driva ett eget designföretag (grupparbete) 3. Författande och illustrering av en designmanual för ett tilldelat företag och produkt, samt att utifrån en annan grupps designmanual designa en produkt (grupparbete)

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - beskriva sin egen designfilosofi, genom att ta ställning till bland annat etiska, kommersiella, miljömässiga och socialt relaterade frågor. Detta ställningstagande skall redovisas i form av en beskrivande och illustrerad uppsats på 3000-5000 ord. - identifiera de praktiska och kommersiella stegen i samband med att man startar eget företag, samt redovisa grundläggande kännedom om ämnesområdet design management. - analysera och värdera frågeställningar som är aktuella när man skriver en designmanual för ett företag eller för sin egen utvecklade design eller produkt. - presentera sitt företag, sin egen personliga filosofi eller sin klients produktprofil, med beskrivande text och illustrationer.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen skall studenten ha avlagt kandidatexamen i industridesign eller ha motsvarande kunskaper. Studenten skall dessutom ha genomgått alla tidigare masterkurser inom programmet för avancerad produktdesign vid Designhögskolan i Umeå eller ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt.
En B och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska

Undervisningens upplägg

Kursen bedrivs i form av självständigt kunskapsinhämtande, föreläsningar, grupparbete och individuellt projektarbete. Detaljer anges i den specifika projektbeskrivning som presenteras vid kursstarten. Alla moment i kursen är obligatoriska.

Examination

Examinationen av kursen baseras på den lista av produkter som anges i den projektbeskrivning som presenteras vid kursens början. Denna innefattar vanligen digitala och tredimensionella presentationer av projektlösningar, samt en muntlig presentation och en skriftlig rapport som utgår från studentens projektbeskrivning och som innehåller relevanta forskningsresultat, använd arbetsmetod, skisser, slutresultat, samt en avslutning. För att bli godkänd på hela kursen måste studenten fullgöra samtliga övningar och obligatoriska uppgifter, vilka alla måste vara godkända. Betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G) utgör en sammanfattning av resultaten inom de olika kursmomenten och ges först när den avslutande presentationen har godkänts. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Student kan tillgodoräkna sig hela eller delar av denna kurs om intyg kan uppvisas som visar att studenten har genomgått och godkänts för en motsvarande kurs. Därutöver måste den ansvarige läraren ge sitt godkännande, med hänsyn tagen till studentens kunskapsnivå och erfarenhet i det aktuella ämnet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.