Kursen ger fördjupad teoretisk kunskap angående fordon.
Fordonsteknik, produktion och design, 6 hp. Momentet behandlar specifika produktionsmetoder som är typiska för olika typer av transportindustri. Såväl stor- som småskaliga produktionsmetoder, liksom deras logistik, behandlas. Vidare behandlas lagstiftning och standarder för olika fordonstyper. Momentet omfattar därutöver markfordons aerodynamik, hydrodynamik samt sätt att fungera. Tillämpad designteori och fordonsidentitet presenteras.
Fordonshistoria, 1,5 hp. Momentet omfattar såväl fordonshistoria som transportsystemens historia.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna:
beskriva traditioner och historia bakom olika typer av fordon
demonstrera en förståelse för de processer som ingår i fordonsutveckling
analysera de sociala, politiska och ekonomiska influenser som påverkar utvecklingen av ett fordon
omforma en given designikon från förr och anpassa den till dagens teknologiska och globala utveckling
argumentera för vikten av varumärkesidentitet och traditioner samt analysera förhållandet mellan evolution och revolution inom fordonsindustrin
Behörighetskrav
Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är: 60 högskolepoäng i ämnet design. Studenten skall därutöver ha klarat av alla tidigare masterkurser på Transportdesignprogrammet vid Designhögskolan i Umeå, eller kunna redovisa motsvarande kunskaper. Engelska B/6.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs via föreläsningar, studiebesök, övningar och litteraturstudier. Om möjligt förläggs vissa delar av kursen till företag och institutioner med resurser som lämpar sig för praktiska studier inom de specifika områdena.
Examination
Examinationen sker via skriftliga och muntliga presentationer. Även färdigheter i projektarbete examineras. Uppgifter redovisas för berörda företag. Får att erhålla godkänt betyg på kursen skall studenten ha fullgjort samtliga moment och uppgifter. På varje uppgift och moment, liksom på hel kurs, är de betyg som ges antingen Godkänd (G) eller Underkänd (U).
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till prefekt på Designhögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.