"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Animation i design, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-08

Engelskt namn: Animation in Design

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5ID088

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-24

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-08

Innehåll

Huvudinnehållet utgörs av en introduktionskurs om animation inom design. Efter utveckling av en tredimensionell fysisk och digital modell utforskas ämnesområdena designegenskaper och designmål inom animation. Det slutliga målet är att visa på animationens möjligheter när det gäller att visualisera designbegrepp på bästa möjliga sätt. Kursen innehåller tre moment: 1. Introduktionskurs i animation, 3 hp 2. Designutveckling, 3,5 hp 3. Presentation, 1 hp Kursmoment 1: Introduktionskurs i animation, 3 hp För att börja animationskursen ska studenterna redan ha utvecklat en tredimensionell fysisk och digital modell. De får kännedom om de basala verktygen och menysystemen i animationsprogrammet. Animationen ska ge studenten möjlighet att visa på sekvensen av de handlingar som kan inträffa vid användningen av produkten. De kommer att kunna analysera rörelserna och observera konsekvenserna samt göra nödvändiga justeringar av designen eller designsystemet. Kursmoment 2: Designutveckling, 3,5 hp Kursens huvudsakliga fokus ligger på design och animation som verktyg till hjälp att visualisera och förbättra produkten. Studenterna ska begreppsmässigt utveckla funktionalitet och egenskaper. När studenterna utforskar animationsområdet, ska de utveckla sina egna designidéer och visa hur produkten används i det dagliga livet och vilka funktioner den utför. Studenterna ska beakta en av principerna för bra design, d.v.s. “användarvänlig”. Kursmoment 3: Presentation, 1 hp Det avslutande projektets innehåll utgörs av skissframställning, en skriftlig rapport, digitala 3D-bilder och en kort animation.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna: - Utforska komplexiteten hos ett designbegrepp. - Visa ett speciellt designinslag eller en innovation framhävd av animation. - Visualisera hur människor interagerar med produkter som används. - Producera en kort animation som illustrerar deras designidéer. - Känna till hur man styr och arrangerar en instruktiv och funktionell animation.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen måste studenterna ha avlagt kandidatexamen i industridesign eller ha motsvarande kunskaper, samt ha klarat av alla tidigare magisterkurser på programmet i Transportdesign vid Designhögskolan i Umeå eller ha förvärvat motsvarande kunskaper.
Engelska A för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen består av aktiv studentforskning, kunskapsinhämtande, föreläsningar, grupparbete och individuellt projektarbete. Detaljerad information och schema angående den specifika projektinstruktionen presenteras vid kursstarten. Alla kursmoment är obligatoriska.

Examination

Ordet examination avser i detta fall den avslutande presentationen. Betyget på kursen baseras på en lista med produkter så som anges i projektinstruktionen som presenteras vid kursstarten. Detta innefattar vanligen digitala och tredimensionella presentationer av projektlösningen samt en muntlig presentation och en skriftlig rapport som utgår från studentens designinstruktion och innehåller relevanta forskningsresultat, arbetsmetod, skisser och slutresultaten samt en avslutning. För att få godkänt på hela kursen måste studenten genomfört alla olika övningar och obligatoriska uppgifter av prövande karaktär med godkänt resultat. Betygsgraderna Underkänd (U) och Godkänd (G) utgör en sammanfattning av resultaten av de olika inslagen i kursen och ges först sedan den avslutande presentationen har godkänts. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Studenten kan tillgodoräkna sig hela eller delar av kursen om intyg kan uppvisas som visar att studenten har genomgått och godkänts för en motsvarande kurs. Dessutom måste den ansvarige läraren ge sitt godkännande med hänsyn till studentens kunskapsnivå och erfarenhet i det aktuella ämnet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.