Kursens syfte är för studenten att visa förmågan att självständigt planera och driva sitt eget projekt från problem definiering till ett färdigt designresultat, och som en del av examinationen redogöra för ett professionellt tillvägagångssätt och en designprocess innehållande kunskap om de metoder, tekniker och verktyg som studenten har uppnått igenom tidigare kurser och projekt.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- identifiera ett designproblem, samt muntligt och skriftligt formulera detta samt argumentera för dess relevans i relation till industridesignområdet, samhällskontext och användaraspekter.
- uppvisa fördjupade kunskaper i projektplanering, genom att utifrån sin problemformulering självständigt upprätta en realistisk projektplan som inkluderar tidsplan och projektbudget, och följa den tidsmässigt samt vid behov revidera den utifrån projektförutsättningarna.
- utifrån sin problemformulering tillämpa relevanta metoder för förstudie och informationsinsamling, genomföra användar- och fältstudier, analysera det insamlade materialet och redogöra för konklusionerna av analysen.
- tillämpa relevanta metoder för idégenerering, utvärdering och konceptutveckling, relatera dessa till sin problemformulering och analys, samt reflektera över och argumentera för sina metodbeslut.
- visualisera slutresultatet av designprojektet i form av en egenhändigt tillverkad tredimensionell modell, en digital modell och en poster.
- vid en offentlig presentation redogöra muntligt och visuellt för slutresultatet och designprojektets genomförande samt argumentera övertygande för process, metodval och slutkoncept.
- i en skriftlig rapport redogöra för slutresultatet och designprojektets genomförande samt argumentera övertygande för process, metodval och slutkoncept, och följa fastställda riktlinjer för rapportens innehåll och struktur.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen skall studenten ha avlagt kandidatexamen i industridesign, eller ha motsvarande kunskaper. Studenten skall dessutom ha genomgått alla tidigare masterkurser inom programmet Advanced Product Design, Interaction Design eller Transportation design vid Designhögskolan i Umeå, eller kunna uppvisa motsvarande kunskaper. Engelska A för grundläggande behörighet för högskolestudier
Undervisningens upplägg
Kursen bedrivs i form av aktiv studentforskning, självständigt kunskapsinhämtande, föreläsningar, grupparbete och individuellt projektarbete. Detaljerade upplysningar enligt en specifik projektbeskrivning presenteras vid kursstarten. Samtliga kursmoment är obligatoriska.
Examination
Examinationen av kursen baseras på den lista av produkter som anges i den projektbeskrivning som presenteras vid kursstarten. Denna innefattar vanligen digitala och tredimensionella presentationer av projektlösningar samt en muntlig presentation och en skriftlig rapport som utgår från studentens projektbeskrivning och som innehåller relevanta forskningsresultat, använd arbetsmetod, skisser, slutresultat samt en avslutning.
För att bli godkänd på hela kursen måste studenten fullgöra samtliga övningar och obligatoriska uppgifter med godkänt resultat. Betygsgraderna Underkänd (U) eller Godkänd (G) utgör en sammanfattning av resultaten inom de olika inslagen i kursen och ges först när den avslutande presentationen har godkänts.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Student kan tillgodoräkna sig hela eller delar av denna kurs om intyg kan uppvisas som visar att studenten har genomgått och godkänts för en motsvarande kurs. Därutöver måste den ansvarige läraren ge sitt godkännande, med hänsyn tagen till studentens kunskapsnivå och erfarenhet i det aktuella ämnet.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.