Kursens övergripande syfte är att undersöka alternativa sätt att visualisera skärmbaserad information och att ge färdighet i att utveckla mjukvaruprototyper. Kursen har två moment:
1. Utveckling av mjukvaruprototyper II, 3 hp 2. Multilager i GUI-design, 4,5 hp
Kursmoment 1: Utveckling av mjukvaruprototyper II, 3 hp Detta moment utgör en fortsättning av det tidigare momentet Utveckling av mjukvaruprototyper I (i 5ID075 Grafisk design 1) med fortsatt träning i datorprogrammet Flash eller motsvarande.
Kursmoment 2: Multilager i GUI-design, 4,5 hp Kursens övergripande syfte är att undersöka alternativa sätt att visualisera skärmbaserad information som avlägsnar sig från det traditionella WIMP-formatet. Detta format är fortfarande den mest dominerande gränssnittstypen i både bordsdatorer och bärbar utrustning trots många välkända nackdelar och begränsningar. Studenterna får i uppgift att designa ett gränssnitt med användning av ungefär 15 informationslager i syfte att särskilja olika funktioner eller tillstånd. Alla lager ska kunna ses samtidigt. Animation kan även användas. Studenterna uppmuntras att finna inspiration i grafiska designtraditioner, affischdesign, vardaglig grafik, kartor och TV-grafik.
Förklaring: I människa–datorinteraktion står WIMP för "window, icon, menu, pointing device" (fönster, ikon, meny, pekdon) och betecknar en typ av interaktion som använder dessa beståndsdelar. Begreppet myntades av M. Wilberts år 1980 och användes ofta under en tid som en ungefärlig synonym till grafiska användargränssnitt. WIMP-interaktion utvecklades vid Xerox PARC (utvecklad 1973) and populariserades av Macintosh 1984 (van Dam, 1997).
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Uppvisa förmåga att utforska grafisk form visuellt.
Bruka typografi, grafisk form och animation vid utformning av ett komplext lagrat gränssnitt.
Uppvisa insikter i och kunskaper om olika grafiska designtraditioner såsom affischdesign, vardaglig grafik, informationsdesign och TV-grafik.
Uppvisa insikter i och kunskaper om olika historiska inriktningar i utvecklingen av grafisk design.
Visa vidareutvecklade färdigheter i att animera ett gränssnitt med användning av en relevant mjukvaruuppsättning såsom Flash.
Visa vidareutvecklade färdigheter i att använda relevant mjukvara för behandling av bilder, grafisk form och illustrationer.
Använda grunderna för 3D-modellering med hjälp av en relevant mjukvaruuppsättning.
Använda tekniken för snabbprototyputveckling.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen måste studenterna ha avlagt kandidatexamen i industridesign eller ha motsvarande kunskaper. Dessutom krävs betyget Godkänd (G) i samtliga föregående kurser inom masterprogrammet Interaction Design vid Designhögskolan. Engelska B.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar och praktisk träning under lärarledd handledning. Kompetenta yrkesdesigners samt lärare vid Designhögskolan fungerar som lärare. Alla kursmoment är obligatoriska.
Examination
Examinationen sker i form av presentationer av arbeten och uppgifter. För att få godkänt på hela kursen, måste studenten ha fullgjort alla moment och uppgifter med godkänt resultat. De betyg som ges är antingen Godkänd (G) eller underkänd (U) för varje uppgift och moment, samt på kursen som helhet. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till prefekt på Designhögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.