Kursen ger en introduktion till designprocessen och yrkesrollen. Metoder för systematisk och kreativ behandling av designproblem introduceras, liksom metoder för analys av produkten och dess funktioner. Planering av projekt utifrån designprocessen diskuteras, och användningen av moodboards och lifestyleboards introduceras.
Kursen ger vidare kunskaper om metoder för att i ett sammanhang studera de aktiviteter som utförs med en produkt, och begrepp som aktivitetsanalys, flödesdiagram, SWOT-analys osv.behandlas De olika metoderna ger underlag för att systematiskt kunna angripa designproblem med fokus på produkten. Metoderna tillämpas i olika övningsuppgifter och delprojekt.
Kursen är indelad i två moment:
1. Designprocessen, 1,5 hp (The Design Process, 1.5 credit points).
2. Aktivtetsanalys, 1,5 hp (Aktivity Analysis, 1.5 credit points).
Förväntade studieresultat
Den studerande ska efter genomgången kurs kunna:
- beskriva en övergripande designprocess samt förklara meningen med de ingående faserna.
- redogöra för samt förklara begreppet grundläggande projektplanering med tidsplan.
- tillämpa funktionsanalysteknikerna produkt- till detaljnivå och detalj- till produktnivå.
- förklara grunderna för och målet med att arbeta med moodboards och lifestyleboards.
- tillämpa boardteknikerna i sin arbetsprocess.
- beskriva begreppet och redogöra för grunderna i en aktivitetsanalys.
- använda aktivitetsanalys som observations- och analysmetod.
- tillämpa analys- och visualiseringstekniker i en aktivitetsanalys.
- utföra en SWOT-analys.
- skriftligt reflektera över designprocessen och yrkesrollen.
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs kursen Skisstillämpning 1 (4,5 hp, 5ID060). Dessutom krävs att samtliga av programmets kurser som ligger före kursens moment är slutförda och godkända.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, samt diskussion utifrån Case-fall och PBL-uppgift i basgrupp. Vidare ingår gruppövningar, litteraturstudier, inlämningsuppgifter, muntlig presentation och diskussionsseminarier. Under kursen ska kontinuerligt en reflektionsbok för egna reflektioner föras.
Examination
Examinationen sker genom kontroll av närvaro och genom aktiv medverkan vid praktiska övningar. Godkända övnings- och inlämningsuppgifter, liksom presentation av övningar i diskussions-seminarier är obligatoriska. För aktivt deltagande i examinerande seminarier krävs minst tre förberedda inlägg kring fastslaget tema. På kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av annan likvärdig kurs kan enbart ske genom en särskild bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och programledare.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.