"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tillämpade semantiska och semiotiska studier 2, 3 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-09-08

Engelskt namn: Applied Semantic and Semiotic Studies 2

Denna kursplan gäller: 2007-09-10 och tillsvidare

Kurskod: 5ID057

Högskolepoäng: 3

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-03-27

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-09-08

Innehåll

Kursen ger grundläggande kunskaper och förståelse för begreppen produktsemiotik och produktsemantik. Begrepp och metoder för att arbeta med produktsemantik introduceras och övas. Reflektion över formgivning av produkter i ett semantiskt och semiotiskt perspektiv betonas.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: -redogöra för teorier bakom begreppen produktsemantik och produktsemiotik. -beskriva ingående begrepp och delar inom områdena produktsemantik och produktsemiotik. -beskriva olika metoder för att arbeta med produktsemantik och produktsemiotik. -tillämpa olika metoder för att arbeta med produktsemantik och produktsemiotik. -analysera och reflektera över befintliga produkter ur ett produktsemiotiskt och -semantiskt perspektiv. -muntligt diskutera kring begreppen produktsemantik och produktsemiotik. -skriftligt analysera en produkt ur ett produktsemantisk och produktsemiotiskt perspektiv.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, kurserna Tillämpade formstudier
2 (6 högskolepoäng, 5ID044) samt Tillämpade färgstudier 2 (1,5 högskolepoäng, 51D058). Vidare
krävs att samtliga av programmets kurser och moment som ligger före denna kurs är avslutade och
godkända.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av litteraturstudier, föreläsningar, seminarier och diskussioner i grupp. Praktiska övningar under handledning ingår.

Examination

Examinationen sker via närvaro (högst 20 % frånvaro) och genom aktiv medverkan i praktiska övningar. Ett aktivt deltagande i seminarier innebär ett minimum av minst tre förberedda inlägg . Reflektion. Vidare krävs att samtliga övningsuppgifter och inlämningsuppgifter är godkända. För kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänt i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av annan likvärdig kurs kan enbart ske genom en särskild bedömning av jämförbar utbildning och kursplan, samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och programledare.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.