"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Design för alla, 3 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-09-08

Engelskt namn: Design for All

Denna kursplan gäller: 2007-09-10 och tillsvidare

Kurskod: 5ID056

Högskolepoäng: 3

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-05-15

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-09-08

Innehåll

Målet med kursen i Design För Alla är att den studerande ska förvärva kunskaper om förhållningssättet Design För Alla. Den studerande ska dessutom kritiskt granska andra närliggande förhållningssätt och perspektiv som kan läggas på designprocessen. Under kursperioden diskuteras och reflekteras över konsekvenserna för arbete utifrån förhållningssättet Design För Alla samt andra liknande förhållningssätt och designprocessen. Den studerande tränas i att definiera och sätta samman målgrupper. I kursen diskuteras planering och val av olika målinriktade tekniker och metoder i designprocessen. Den studerande ska fördjupa sin förståelse för olika människors förutsättningar att hantera vardagliga produkter. Under kursen ska den studerande reflektera över industridesignerns ansvar gentemot användargrupper, tillgänglighet för allmänna produkter och marknad. Den studerande ska förvärva kunskap ett arbeta med olika metodiska verktyg och utvärderingsmatriser.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna - förklara begrepp som Design För Alla, Universal Design, Inclusive Design, Barrier Free Design. - förklara hur målgruppssammansättning, användarfokus och mångfald förhåller med ett Design För Alla perspektiv. - kritiskt jämföra olika förhållningssätt utifrån en användarfokuserad produkt- och tjänstedesignutveckling - inta olika perspektiv på en användarsituation. - förklara skillnader mellan hjälpmedelsdesign och design för ökad mångfald. - applicera och planera en kreativ designprocess utifrån förhållningssättet Design För Alla. - välja vilka yrkesspecifika metoder och tekniker som kan tillämpas i en arbetsprocess med förhållningssättet Design För Alla. - argumentera för ett genus- och mångfaldsperspektiv i produktutvecklingsprocessen. - reflektera över förhållningssättet Design för Alla utifrån industridesignerns perspektiv.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, kurserna Designmetodik 2 (5ID055), 1.5 hp, Projekttillämpning 1 (5ID065), 7.5 hp, Kreativa övningar 2 (5ID048), 1.5 hp och att samtliga av Kandidatprogrammet i industridesign, DGIND, kurser som ligger före denna kurs är slutförda och godkända.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier samt samtalsträffar med resurspersoner samt andra yrkesgrupper. Utförande av gemensamma metodövningar och diskussionsseminarier i gruppen. Upplevelseövningar med en avslutande individuell reflektion. Dokumentation av sina egna reflektioner i en reflektionsbok. PBL uppgifter i basgrupp.

Examination

Examinationen sker genom aktiv medverkan vid praktiska övningar, diskussionsseminarier, upplevelseövningar och vid redovisning av PBL-uppgifter. För att räknas som aktivt deltagande i examinerande seminarier krävs minst tre förberedda inlägg kring fastslaget tema. Vidare krävs godkända inlämnade skriftliga uppgifter samt genomförda reflektionsuppgifter. Som betyg på kursen används Underkänd (U) eller Godkänd (G). För Godkänt fordras närvaro (d.v.s. högst 20 % frånvaro) vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär och att samtliga obligatoriska delar är godkända. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av annan likvärdig kurs kan enbart ske genom en särskild bedömning av jämförbar utbildning och kursplan, samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och programledare.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.