Huvudområden och successiv fördjupning:
Industridesign: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet
Målet med kursen är att den studerande ska ges möjligheter att självständigt praktisera sin förmåga att arbeta metodiskt med designrelaterade problemställningar i ett samarbetsprojekt. Genom examensarbetet ska den studerande visa att hon/han har de kunskaper och erfarenheter som krävs för att kunna arbeta som industridesigner. Den studerande visar sina under studietiden förvärvade kunskaper och sin förmåga att tillämpa dem i ett självständigt arbete genom att initiera, planera, leda och utföra ett projekt i samarbeta med utomstående personer från näringsliv, stat och/eller kommun. Den studerande ska kommunicera sin arbetsprocess, val och slutresultat till en grupp. Kursen är ett mätinstrument där studentens individuella utveckling kan identifieras och kommuniceras.
Förväntade studieresultat
Den studerande ska efter avslutad kurs självständigt
- initiera, planera, genomföra och presentera ett problembaserat projektarbete på utsatt tid.
- tillämpa sin kompetens att arbeta metodiskt med designrelaterade problemställningar i projektform.
-tillämpa och kritiskt jämföra olika yrkesspecifika tekniker och metoder för en användarfokuserad holistisk kreativ designprocess.
- reflektera över olika förhållningssätt som t ex Design för Alla och Universal Design.
- visualisera och kommunicera frågor och lösningar med användargrupper, yrkesverksamma samt experter.
- samarbeta med ett samarbetsföretag samt andra externa yrkesgrupper.
- skriva en projektbeskrivning.
- skriva en rapport, skriva en argumenterande text
- skriva ett abstrakt. skriva en reflektion
- visualisera sitt eget slutresultat i en handgjord presentationsmodell.
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, kursen Projekttillämpning 3 (7.5 högskolepoäng, 5ID028), kursen Designmetodik 3 (1.5 högskolepoäng, 5ID035) samt att samtliga av Kandidatprogrammet i industridesign, DGIND, kurser som ligger före examensprojektet är slutförda och godkända.
Undervisningens upplägg
Den studerande avgör själv inom vilket område examensarbetet ska utföras i. Valet av arbete godkänns av programledaren med projektbeskrivning, tidplan och budget som beslutsunderlag. Den studerande ska självständigt initiera, planera, leda och utföra ett projekt med extern partner. Se separata riktlinjer för examensarbete.
Samarbete ska självständigt etableras med företag eller motsvarande. Under examensarbetets gång ska de studerande följas av handledare som antingen är lärare på institutionen eller är yrkesverksam inom industridesign eller närliggande yrkesområde. Den studerandes arbete utförs individuellt men hela studerandegruppen deltar i en gemensam lärandeprocess och ska ta del av varandras arbetsprocess och resultat. Kursen ska följa den tidplan som ligger till grund för planeringen för kursen. Varje student träffar examinator vid minst tre tillfällen för att visa sin arbetsprocess och resultat. Examinator kan efter dessa träffar skriftligt informera den studerande om brister i arbetsprocess eller resultat som är av sådan grad att risk för att misslyckas i sitt arbete föreligger.
Examination
Examinationen sker genom fortlöpande bedömning av arbetet, diskussioner, genom presentation och vid redovisning av det utförda arbetet, samt genom presentation av materialet för en utomstående grupp. Den studerande examineras av en lärare anställd på institutionen. Examinatorn kan välja att en rådgivande extern examinator som är yrkesverksam inom industridesign eller närliggande område deltar. Se separata riktlinjer för examensarbete.
Som betyg på kursen används betygen Underkänd (U) och Godkänd (G).
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen, sammanlagt 5 gånger. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Institutionen tillhandahåller handledning till den studerande under ett år efter kursstart.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av annan likvärdig kurs kan inte genomföras då det är en avslutande kurs och en sammanfattning av den kunskap som den studerande har tillägnat som student på institutionen.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.