"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Forskningsorientering för industridesign, 1,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-09-08

Engelskt namn: Introduction to Research for Industrial Design

Denna kursplan gäller: 2007-09-17 och tillsvidare

Kurskod: 5ID034

Högskolepoäng: 1,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-05-15

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-09-08

Innehåll

Målet är att den studerande ska bli förtrogen med begreppen tillämpad forskning och akademisk forskning. Kursens mål är att den studerande ska identifiera metodiska processer och tekniker från tidigare kurser och se dem tillämpas i industridesign forskning. Den studerande ska erhålla en fördjupad insikt i projekt och arbetssätt inom tillämpad forskning och området industridesign. Den studerande ska bredda sin syn på yrkesrollen som industridesigner. Den studerande ska se forskning ur ett genusperspektiv.

Förväntade studieresultat

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna - särskilja mellan tillämpad forskning och akademisk forskning. - granska och värdera egna identifierade metoder och tekniker gentemot arbetssätt inom forskningsområdet. - läsa och diskutera forskningsrapporter i grupp. - kritiskt granska genusperspektivet i forskningsrapporter. - reflektera över den konstnärligt grundade designprocessen gentemot en akademisk forskningsprocess. - reflektera över den kreativa processen gentemot den akademiska forskningsprocessen - exemplifiera några avtryck i forskningen ur ett genusperspektiv.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, att kursen Projekttillämpning 3 (5ID028), 7,5 hp, samt kursen Designmetodik 3 (5ID035), 1,5 hp, och samtliga av Kandidatprogrammet i industridesign, DGIND, kurser som ligger före denna kurs är slutförda och godkända.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Litteraturstudier och inlämningsuppgifter.

Examination

Examinationen sker genom närvaro, genom aktiv medverkan i diskussionsseminarier samt godkända inlämningsuppgifter. För aktiv närvaro i diskussionsseminariet ska varje student förbereda minst tre inlägg. För kursen används betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För Godkänt fordras närvaro (d.v.s. högst 20 % frånvaro) vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär och att samtliga obligatoriska delar är godkända. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av annan likvärdig kurs kan enbart ske vid en särskild bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och programledare.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.