"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktion till 3D-visualisering, 7,5 hp

Engelskt namn: Introduction to 3D Visualisation

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 5ID021

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-05-08

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-11-04

Innehåll

Kursen behandlar datorbaserade programvarors gränssnitt och arbetsflöde. Begrepp som introduceras är bland annat: Skapa, manipulera och betrakta objekt (creating, manipulating and viewing objects), Komponenter och attribut (components and attributes), Modellering av polygoner, nurbs och uppdelning av ytor (modelling polygon, nurbs and subdivision surfaces), Keyframing, Motion paths, Dynamik (dynamics), Ljussättning, Skuggor samt Rendering. Vidare behandlas den digitala kamerans konstruktion och funktion.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - beskriva och jämföra olika 3D-visualiseringsprogramvarors styrkor och svagheter - genomföra grundläggande modellering i 3D-miljö med programvaran Maya - utföra enklare animering i Maya - redogöra för olika typer av upplösning för digitala bilder och beskriva i vilka sammanhang dessa olika upplösningsnivåer används.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till denna kurs krävs minst 180 högskolepoäng från tidigare designstudier, eller motsvarande. Engelska B

Undervisningens upplägg

Kursen bedrivs i halvfart i form av demonstrationer, föreläsningar och övningar under handledning. Undervisningen genomförs på engelska.

Examination

För kursen används något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Examinationen sker fortlöpande under kursens olika moment genom godkännande av de praktiska uppgifter som ges. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska moment är godkända.För Godkänt fordras därutöver närvaro (högst 20 % frånvaro) vid den lärarledda undervisningen som är av seminarieliknande karaktär. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten av obligatoriska moment och tillämpningsarbeten. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av denna kurs kan enbart ske genom en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan, samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.