"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktionskurs i industridesign, BAS, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Industrial Design Introduction, BASIC

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 5ID018

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-05-08

Innehåll

Kursen BAS ger grundläggande kunskaper i och förståelse för de metoder och processer som används inom industridesign i produktutvecklingsprocesser. Under kursen tillämpas dessa i projektarbete under handledning. Kursen fokuserar på hur designprocessen genomförs vid framtagning av fysiska produkter, och hur idéer kan visualiseras. I kursen ingår därutöver grundläggande presentations- och kommunikationsteknik. Kursen är indelad i fyra moment: 1. Designhistoria, 1,5 hp (History of Design, 1,5 ECTS-credits). Momentet ger en översikt av den västerländska industridesignens historia under perioden 1850 till 1990, med särskilt fokus på industridesigneryrkets etablering. 2. Designprocessen A, 7,5 hp (The Design Process A, 7,5 ECTS-credits). I momentet behandlas designprocessens olika faser i ett produktutvecklingsarbete, kreativa arbetsmetoder, design av fysiska produkter och belastningsergonomi. Tillämpningsstudier i form av ett projektarbete, liksom ett studiebesök, genomförs. 3. Visualisering A, 3 hp (Visualisation A, 3 ECTS-credits). Momentet omfattar grundläggande skissteknik och grundläggande datorstödd 3D-modellering i olika programvaror. Tillämpningsstudier genomförs i relation till dessa. 4. Presentation och kommunikation A, 3 hp (Presentation and communication A, 3 ECTS-credits). I momentet tränas grundläggande metoder för muntlig, skriftlig och visuell presentation och kommunikation. Ett antal tillämpningsstudier genomförs.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - uppvisa grundläggande kännedom om hur designprocessen genomförs genom praktisk tillämpning i ett projektarbete. - tillämpa designmetoder i grupp, relatera dessa till ergonomiska och formmässiga hänsyn och under hjälp av handledning ta fram koncept och/eller prototyper till fysiska produkter. - demonstrera elementära färdigheter i skissteknik. - med hjälp av datorstödda programvaror skapa och hantera enklare datormodeller för att kunna visualisera egna design- och produktidéer. - genomföra muntliga, skriftliga och visuella presentationer på en grundläggande nivå.

Behörighetskrav

Univ: Minst 120 hp från tidigare universitetsstudier eller motsvarande kunskaper samt arbetsprov. Antagning sker lokalt. Urval sker bland behöriga sökanden på grundval av inlämnade arbetsprover.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och i form av projektarbete. Undervisningen genomförs på engelska.

Examination

Efter genomförd kurs ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska moment och tillämpningsarbeten är godkända liksom att projektarbetet, som innehåller tillämpningar från moment 1 till 4, också är godkänt. För att erhålla godkänt betyg fordras därutöver närvaro (högst 20 % frånvaro) vid den lärarledda undervisningen som är av seminarieliknande karaktär. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av denna kurs kan enbart ske genom en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan, samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.