"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Design och Miljö för Restaurang Management, 15 hp

Engelskt namn: Design and Environment for Restaurang Management

Denna kursplan gäller: 2008-04-28 och tillsvidare

Kurskod: 5ID011

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-05-15

Innehåll

Kursens syfte är att studenten ska nå en grundläggande beställarkompetens och kännedom vilka krav som kan ställas vid upphandling av konsulttjänster vid projektering av miljöer. I kursen ingår undervisning och övningar som syftar till att studenten praktiskt skall tillämpa kunskaper från denna och tidigare kurser i ett realistiskt projekt. Projektet fokuserar processen från affärsidé och affärsplan till färdigt koncept för planering, inredning, marknadsföring och användning av en befintlig lokal. I kursen ingår moment med planering och förvaltning av lokaler, ergonomi, arbetsmiljöplanering, utformning av lokaler, rumsgestaltning, designmanagement, grafisk formgivning, i industridesign, designkommunikation, designhistoria, illustrationsmetoder och färglära. Undervisningen sker huvudsakligen av yrkesverksamma specialister inom nämnda områden.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna - uppvisa grundläggande beställarkompetens och kännedom vilka krav som kan ställas vid upphandling av konsulttjänster vid projektering av miljöer. - uppvisa grundläggande kännedom om designprocessen och hur denna kan nyttjas vid projektering vid projektplanering, produktutveckling och projektering av lokaler. - redogöra för de lagar och förordningar som reglerar ny- eller ombyggnad av lokaler och relatera dessa till ekonomiska och arbetsmiljömässiga avväganden inom projektering och projektplanering. - i grupp planera och genomföra ett projektarbete från idéfas till datorstödd projektpresentation av hela konceptet inklusive affärsplan, ekonomisk kalkyl, planritning, grafisk profil, material- och färgval, rumsfunktionsprogram samt checklista över arbetsmiljö.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs behörighet som ställs för antagande till programmet för Restaurangmanagement vid Restauranghögskolan i Umeå.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier samt utdelade uppgifter.

Examination

Examinationen sker muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Under kursens gång examineras löpande genom övningar och obligatoriska inlämningsuppgifter av prövande karaktär som ges under kursens olika delar. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För Godkänt fordras närvaro (d.v.s. högst 20 % frånvaro) vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär och att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen, sammanlagt 5 gånger. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNING Tillgodoräknande av kursen kan enbart ske vid en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.