Kursen är huvudsakligen inriktad på designprocessen inom interaktionsdesign och icke fysiska produkter, och relateras till grundläggande kognitionsergonomi. Grundläggande teorier rörande produktsemantik introduceras, och studenten ska kunna tillämpa dessa i projektarbete under handledning. Metoder och arbetssätt inom området tjänstedesign presenteras. En översikt över grundläggande konstruktionsmetoder ges. Visualiseringsmetoder fördjupas genom arbete med datorstödd 3D-modellering, och presentationsteknik fördjupas genom övningar och visualiseringsmetoder.
Kursen omfattar fyra moment:
Moment 1: Visualisera C, 4,5 hp (Visualisation C, 4,5 ECTS-credits). Momentet innefattar vidareutveckling av presentationsmetoder och fördjupade studier i datorstödd 3D-modellering.
Moment 2: Designprocessen B och projektarbete, 7,5 hp (The design process B and project work, 7,5 ECTS-credits). Designprocessens faser inom interaktionsdesign och design av icke fysiska produkter. Grundläggande produktsemantik och tjänstedesign. Tillämpningsstudier genomförs i form av projektarbete.
Moment 3: Designkonstruktion 1,5 hp (Design engineering, 1,5 ECTS-credits). Grundläggande konstruktionsmetoder och tillämpningsstudier av dessa.
Moment 4: Portfolio/projektarbete A, 1,5 hp (Portfolio/project work A, 1,5 ECTS-credits)
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- uppvisa elementära färdigheter i metoder som används inom interaktionsdesign och genomföra ett självständigt projektarbete inriktat på icke fysiska produkter med hjälp av handledning.
- tillämpa produktsemantiska teorier för att analysera fysiska och icke fysiska produkter och relatera dessa till kognitionsergonomi.
- redogöra för grundläggande konstruktionsmetoder av vikt för industridesignområdet.
Behörighetskrav
Univ: Minst 120 hp från tidigare universitetsstudier eller motsvarande kunskaper. För tillträde till kursen krävs även betyget godkänd på kurserna Introduktionskurs i Industridesign, BAS 5ID018 och Introduktionskurs i Industridesign, GENOMFÖRA, 5ID093.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, handledning, seminarier, grupparbeten och i form av projektarbete. Undervisningen genomförs på engelska.
Examination
Efter genomförd kurs ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska moment/tillämpningsarbeten är godkända. Projektarbetet som innehåller tillämpningar av moment 1-4 ska vara godkänt.
För Godkänt fordras närvaro (dvs. högst 20 % frånvaro) vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen, sammanlagt 5 gånger. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kursen kan enbart ske vid en bedömning av jämförbar utbildning och kursplan samt efter bedömning av den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå av kursansvarig och utbildningsansvarig.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.